Jana Havligerová: Nemožné hned, zázraky vzápětí

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Petr Horky

Rodiče, kteří v posledních týdnech obíhali až pět školek v marném přesvědčení, že alespoň v jednom z předškolních zařízení přihláška jejich ratolesti uspěje, si mohou oddychnout. Zoufalý nedostatek míst brzo vyřeší ZÁKON. Tak pravil ministr bez portfeje, sociální demokrat Jiří Dienstbier.

Nárok na místo ve školce se prostě uzákoní a hotovo, problém je vyřešen. Chybí už jen maličkosti – kde vzít peníze na rozšíření školek, učitele a tak dál. Ale takové prkotiny už jistě ministr školství Marcel Chládek hravě vyřeší. Rodiče, otvírejte šampaňské.

Pro dospělé, tentokrát i bezdětné, máme ještě další radostnou zprávu. Česká republika jako jediná země v Evropě je blízká tomu úplně zrušit parlamentní volby. O tom, kdo bude či nebude premiérem nebo ministrem, budou nadále rozhodovat výhradně vrchní státní zastupitelství. Nevěříte? Věřte. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová právě zkoumá okolnosti, za kterých byl odvolán z bývalého Nečasova kabinetu exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten už jako svědek vypovídal. Ač vázán mlčenlivostí, sdělil, že je v podstatě na úrovni poškozeného. Kauza se tedy rozvíjí slibně. To by v tom byl čert, aby nás těch otravných voleb nezbavili.

Na krymské referendum dozíral i český zástupce. Milan Šarapatka, poslanec hnutí Úsvit. Účastnil se mise, kterou uspořádala nevládní organizace s názvem Evropská organizace pro svobodný monitoring, o níž on osobně ani nikdo jiný nic neví. Nevadí, jak řekl Šarapatka, jel ověřovat technické provedení, tedy zda referendum proběhlo v rámci regulí. Nic víc, nic míň.

Petr Nečas: Pospíšil měl letět dříve