Jana Havligerová: Ochranka a armáda

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova, E15

Dnešek je den D, osudové datum pro českou politickou scénu. Andrej Babiš se rozhodne, zda přijme ochranku. Čtete dobře, takže vysvětlení: ministr financí se sice považuje za nejohroženějšího muže vlády, a proto po ochrance volal, ale vzápětí lehce couvnul s tím, že nejdříve musí znát podmínky.

Nejspíš asi bude chtít vědět, jestli by on velel ochrance, anebo by to bylo opačně. Přesto si nemyslíme, tak jako ministr zemědělství Marian Jurečka, že Babišova žádost o policejní ochranu byla pouhá snaha o mediální zviditelnění. S někým holt politika dělá divy.

Rezort obrany chce koupit osm tisíc palných zbraní včetně příslušenství, vše za 1,24 miliardy korun a pokud možno bez výběrového řízení. Značka: Spěchá to, zhoršuje se bezpečnostní situace. Máme tomu rozumět tak, že armáda hodlá vyrukovat na uprchlíky? Nejspíš ne. To jen stratégové usoudili, že je vhodná doba na opití veřejnosti rohlíkem. Zvlášť když ho ministr obrany vnutí lidem profesionálně procítěným přednesem.

A ještě jednou Martin Stropnický. Jeho stranický šéf Babiš chce, aby se ministr obrany stal předsedou pražské ANO. Znamená to, že v případě potřeby srovná politické poměry na pražském magistrátu armáda? Nabízí se ještě jedna varianta. Otec má přesvědčit pražské anonisty, že jeho syn Matěj, člen Strany zelených, si sesazení z postu radního nezasloužil a měl by se na tu židli vrátit.

S nasazením vojska to snad tak žhavé nebude. Zatím na likvidaci lidí, kteří „poškozují ANO“, ať už z vlastních řad či jiných politických stran, stačily mediální kampaně tiskovin, které předseda hnutí vlastní. To zatím, minimálně do krajských voleb, nejspíš postačí.