Jana Havligerová: Odpovědnost? Spíš rvačka o miliardy

Boris Šťastný

Boris Šťastný Zdroj: CTK

Pražská modrooranžová vláda se po roce zhroutila jako domek z karet. Stejnou rychlostí ovšem padla i legenda, kterou si pro tento případ vymyslel šéf pražské ODS Boris Šťastný. Ta měla, na rozdíl od koalice samé, život vpravdě jepičí – od pondělního večera do úterního dopoledne. Pak promluvil místopředseda pražské ODS a primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Téměř otevřeně ukázal na miliardovou zakázku na svoz a likvidaci pražského komunálního odpadu, o niž usiluje sdružení Čistá Praha spojené s podnikatelem a vlivnou osobou ODS Tomášem Hrdličkou.

Primátor si čistou Prahu evidentně představuje jinak než Hrdlička, zakázku označuje za předraženou. Takže nikoli spory s ČSSD o rozpočet města na příští rok, nikoli rozpočtová odpovědnost. To jsou jen slova, slova, slova. Zakrýt mají fakt, že se uvnitř pražské ODS strhla rvačka o tučnou morkovou kost.

Rozpory v pražské ODS ve věci řízení magistrátu nejsou ani novinkou, ani tajností. O možném konci koalice ODS a ČSSD, kterou na pražském magistrátu vede, mluví sám primátor v neformálních rozhovorech už několik týdnů. S tím, že část občanských demokratů by se ho ráda zbavila. Své spolustraníky až příliš často klepe přes prsty, až příliš se rozhoduje podle vlastního uvážení. Takhle si to minimálně část pražské ODS před volbami určitě nepředstavovala. Svobodova osoba ale nejspíš nebude jedinou spornou figurou.

Řeči se například vedou i o neshodách v ODS kvůli územnímu plánu. Za ten odpovídá radní Aleksandra Udženija. Ne že by neexistovaly i spory mezi občanskými demokraty a socialisty. Ostatně ty se přes všechny chvalozpěvy o tom, jak dokonale se obě strany shodly na průniku volebních programů, daly čekat. Nezdá se ale, že by byly neřešitelné.

Konec současné koalice na pražském magistrátu vlastně ještě není oficiální, ale to je spíš jen formalita. Zajímavé bude, zda současná městská vláda bude stát v čele Prahy ještě další měsíc. Což koaliční smlouva dovoluje.

Tenhle prostor, možná i zadní vrátka, by dal ODS dost času na to, aby si srovnala vlastní noty. A samozřejmě také na to, aby nanovo mohla vyjednávat jak s TOP 09, tak se sociálními demokraty. Jistě, Šťastný i Svoboda teď unisono říkají, že přednost má koalice s TOP 09. Ale to už jsme, zhruba loni na podzim, jednou slyšeli, ne?

Věštit, jak nová partie dopadne, nemá smysl. Za pozornost ale stojí reakce TOP 09. Od pondělního ujištění „budeme chtít primátora a měl by to být Zdeněk Tůma“ se posunula k vyjádření, že Bohuslav Svoboda se v téhle funkci vlastně osvědčil.
Exguvernérovi centrální banky se do trika, na které si před volbami bral Prahu, asi moc oblékat nechce.