Jana Havligerová: Politika po česku

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář

Kancléř prezidenta Zemana Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Prezidentská paráda začíná, od středy budou na Pražský hrad pochodovat jeden budoucí ministr za druhým. Jako poslední napochoduje k Miloši Zemanovi jeho nenapravitelný kritik Jiří Dienstbier, a to až 28. ledna. Vloudila se totiž chybička, prezidentův kancléř Vratislav Mynář sice budoucímu ministrovi bez portfeje odeslal SMS pozvánku, ta však nedošla. Textovou zprávu tak bylo nutné opakovat a mezitím už všechny ostatní termíny přijetí byly obsazeny.

„Záhadně“, jak říká kancléř, nedošlo původní pozvání ani dalšímu Zemanovu neoblíbenci, budoucímu šéfovi české diplomacie Lubomíru Zaorálkovi. Trapné hradní naschvály by už fakt vydaly na sbírku.

Tomio Okamura, momentálně nejdůvěryhodnější český politik, už zase zažil trpké zklamání. Jak si postěžoval na facebookové stránce, tentokrát mu ho připravila Česká televize. „Přijela za mnou Nora Fridrichová a říkala mi, že přijela natáčet reportáž, jelikož jsem byl zvolen nejdůvěryhodnějším politikem. Začala mi klást otázky, jaký jsem fašista (!!!), rasista, xenofob, populista… Šílený je fakt, že se vše děje za peníze občanů,“ píše poslanec. Nám zase přijde poněkud šílený žebříček, ve kterém obsadil čelnou příčku: Okamura, Babiš, Stropnický…

Armáda nakoupila od České biblické společnosti za 1,8 milionu korun čtyři tisíce výtisků bible. Podle Lidových novin vojáci kvůli speciálním úpravám zaplatili za každou publikaci o 150 korun víc, než je obvyklé. Zakázku prodražily úpravy jako například obal z hrubého plátna v maskáčovém provedení v pískovém odstínu a s obrázkem české vlajky, kapesní formát a suchý zip, aby se kniha neotvírala. To víru opravdu posílí.