Jana Havligerová: Socialisté osaměli na ztracené vartě

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Soustředěný atak šéfa hnutí ANO Andreje Babiše na sociální demokracii se nedá přehlédnout. Z pozice ministra financí má k tomu ideální příležitost. Cokoli kterýkoli ministr z ČSSD řekne, udělá či hodlá udělat, šéf státní pokladny zkritizuje. Jedinou, i když nikdy zcela přímo vyřčenou, větou: Zase chtějí utrácet. Je přitom úplně jedno, že socialisté vlastně naplňují programové prohlášení vlády, ať se jedná o zdravotnictví nebo třeba zvyšování penzí.

Babiš nakonec skoro vždycky ustoupí, sociálním demokratům však pro jedny zůstane nálepka marnotratníků a v druhých to vyvolá pochyby, jestli vůbec mohou splnit volební sliby. ANO tak ze šlamastyky, kterou si zavařilo podpisem koaliční smlouvy, zatím vychází bez šrámu. Ba dokonce boduje. Podpora ČSSD od předčasných voleb pomalu, ale setrvale klesá. ANO je s potenciálním ziskem devětadvaceti procent voličských hlasů hvězdou politického nebe.

Všechny dosavadní přestřelky mezi ČSSD a ANO už ale můžeme směle nazvat dětinskými hrátkami. Babiš teď má v ruce mnohem výbušnější munici: privatizaci Ostravsko-karvinských dolů. Kauza je to dost vydatná sama o sobě. V situaci, kdy se nad horníky vznáší hrozba uzavření dolu Paskov a na čtyřicet tisíc hornických domácnostní má obavy o své bydlení, ať už oprávněné nebo ne, to může být munice přímo smrtelná. Pro předsedu sociální demokracie a premiéra Bohuslava Sobotku, samozřejmě. Když se černouhelné doly privatizovaly, byl ministrem financí. Řídil rezort, který byl za prodej dolů odpovědný. Úřad, kde jsou archivovány veškeré dokumenty související s transakcí, teď spravuje Babiš. Jak lákavá příležitost to je, ukazuje razance, s jakou šéf státní pokladny vystoupil proti miliardové státní podpoře těžební firmě.

Odhlédněme od toho, jestli stát vůbec má, a pokud už, tak za jakých okolností, nalévat peníze do soukromé společnosti. Rozlousknout to musí vláda s dozorem z Evropské komise za zády. Politický kapitál, který se dá z celé záležitosti vytlouct, je ale zcela zřejmý. Občan naladěný pravicově šéfovi hnutí ANO tleská, levicově orientovaní nejspíš usoudí, že u sociální demokracie prostě nemají pořádné zastání. Vřít to začne i uvnitř ČSSD, obavy z diskreditace strany v supervolebním roce budou velmi nahrávat Sobotkovým rivalům.

Osobně Babiš vytáhl z archivů zatím jen jediný trumf. Upozornil na fakt, že privatizační smlouva o prodeji OKD obsahuje zákaz kupujícího uplatňovat nárok na vynaložení finančních prostředků v případě útlumu těžby. Otázka je, jak daleko ještě ministr financí hodlá zajít. Do kouta přitom nežene ani tak majitele dolů, nýbrž svého politického soupeře. Socialisté se ocitli na ztracené vartě, za strážce státní kasy už se postavili také lidovci. Ať to dopadne jakkoli, ČSSD bude politicky tratit.