Jana Havligerová: Svornost nade vše

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Pražský arcibiskup Dominik Duka sloužil v lánském kostele bohoslužbu za zlepšení prezidentova zdraví a za to, aby Miloš Zeman posiloval svornost naší společnosti. Jakou svornost? Tu má přece hlava státu přímo v krvi.

Premiér Bohuslav Sobotka není hlasem národa, prohlásil prezidentův mluvčí v reakci na kritická slova předsedy vlády, kterými zhodnotil vystoupení Miloše Zemana po boku Bloku proti islámu na Albertově. Hlasem národa Sobotka možná není, určitě ale není něčí hlásná trouba.

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická podaly spolu s Jiřím Fajtem, Ivanem Ošťádalem a Janem Eichlerem žalobu na prezidenta Zemana. To jsou ti, které hlava státu odmítla jmenovat profesory kvůli „závažným prohřeškům z minulosti“. Zákon o vysokých školách podle akademiků neumožňuje odmítání podpisu jmenovacího dekretu. U městského soudu to nejspíš neprojde. Zůstává otázkou, jak se zachová Nejvyšší správní soud. Jisté ovšem je, že Zeman hned tak necouvne.

Bezpečnostní složky zachytily informace o džihádistovi, který cestoval přes Prahu, a řádně, až „nadstandardně“ ho předaly partnerům. Oznámil to ministr vnitra s tím, že bezpečnostní složky nejsou slepé a hluché. No sláva. Existuje slušná šance, že si všimnou nějakého toho džihádisty, který se bude chtít v Česku zastavit.