Jana Havligerová: Zemanismus, víra 21. století

SPOZ

SPOZ Zdroj: ctk

Strana práv občanů zemanovci má nového předsedu. Zdeněk Štengl je rozhodně pravý muž na pravém místě. Svoje poslání chápe jako hlásání evangelia, pardon zemanismu.

Na otázku serveru Česká pozice, jestli je pro něj prezident něco jako Ježíš, odpověděl: „Přesně tak. Musíte to brát tak, že zemanismus a Zemanovy teorie jsou jenom jedny.

Pokud by si regionální předsedové a vůbec straníci začali onen zemanismus vykládat jiným způsobem, vznikl by z toho paskvil.“ Ergo kladívko, delegát sjezdu SPOZ z Karlovarského kraje, který neúspěšně navrhoval, aby si strana slovo zemanovci ze svého názvu vyškrtla, to má spočítané.

Tak už máme šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu. Je jím sociální demokrat Miloslav Kala, na začátku týdne ho zvolila sněmovna, a obratem do funkce jmenoval prezident. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek volbu dolní komory parlamentu – Kala dostal hlasy ČSSD a ODS – nazval politickým handlem s kořeny v dobách opoziční smlouvy. Oběma stranám jde podle něj jenom o to, aby si zajistily trafiky pro své straníky a NKÚ se tak stal, jak ministr financí prohlásil, odkladištěm, babyboxem či gerontoboxem poslanců. Dejte na Kalouska, ví, o čem mluví. Na mnoha podobných dohodách se v minulosti osobně podílel.

A je to tady. Strana svobodných občanů chystá na 2. dubna, kdy má prezident Miloš Zeman společně s předsedou Evropské komise Josém Barrosem vyvěsit na Pražském hradě vlajku Evropské unie, protesty. Kdopak asi vyšplhá na stožár jako první?

David Klimeš: Jednou prezidentem, dvakrát předsedou