Jaroslav Bukovský: Ti viditelní a ti důležití

Řecký premiér Alexis Tsipras v televizním projevu oznámil uzavření bank

Řecký premiér Alexis Tsipras v televizním projevu oznámil uzavření bank Zdroj: ctk/AP

Snad jedinou zásadnější novinkou posledních týdnů z Atén je hypotéza o dvou řeckých premiérech. Tím více viditelným a méně zajímavým je chronický „návrhář“ Alexis Tsipras, za rudé řecké nitky ovšem možná tahá i někdo další.

Je to žena a jmenuje se Betty Batzianová. Tu zatáhne v kuchyni, tu v obýváku, jindy zase v ložnici. Betty je totiž Alexisova zákonitá manželka.

„Opustí mne, pokud podlehnu tlaku Evropy,“ nechal se slyšet oficiální premiér. Právě Betty Alexise, tehdy ještě studenta, před dvaceti lety naverbovala ke komunistické mládeži, aby jejich vztah romanticky vzkvétal při pouličních demonstracích proti školským reformám. Inu, v politice se toho dá uhrát hodně, doma už to tak slavné nebývá.

Začátkem prázdnin mohou o uplynulém roce rozjímat nejen žáčci školou povinní, ale také investoři na pražské burze. Ti si totiž za minulý burzovní rok odnesli vysvědčení, kterým na své partnerky a domácí manažerky dojem zřejmě neudělají. Po roce jsou totiž přesně na nule, a před reálným znehodnocením investice je tak neuchránila ani míra inflace na úrovni statistické chyby.

Argumenty, proč v práci Sisyfově pokračovat i nadále, se těm více viditelným a méně zajímavým polovičkám českých domácností budou hledat jen stěží.

Nicméně analogické diskuze v případě ruských nebo portugalských domácností budou patrně ještě o poznání dramatičtější. Tamní burzy patří totiž k těm nemnoha trhům, které jsou na tom po předchozím roce ještě hůře než ta pražská.