Jiří Janeček: Britská volba je pro Českou republiku špatnou zprávou

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili

Památky referenda - nevyužité letáky se s blížícím se večerem hromadí tam, kde je lidé odhodili Zdroj: Stepan Bruner, E15

Oznámení výsledků britského referenda
Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson
Nával kolem auta Borise Johnsona
vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda
Příznicvi brexitu slaví
10
Fotogalerie
Velká Británie si v průběhu členství v EU zcela záměrně ponechala svojí měnu, protože odhadla nemožnost měnového sloučení odlišně výkonných ekonomik. Typickým příkladem je srovnání Řeků s Němci.

Původní důvody k založení EU - Volný pohyb zboží a podpora těžby uhlí a výroby oceli - pominuly. Postupně je v čím dál tím větší míře nahradila politická klišé, která zcela ignorují ekonomickou logiku a pravidla. Evropská unie se bez Velké Británie bude jen těžko reformovat. K odchodu se mohou rozhodnout další bohaté země, jež nebudou chtít financovat chudé unijní příbuzné. Unie tak bude odsouzena k pomalému umírání.

Nakonec si bohaté státy založí nový spolek na bázi ekonomické spolupráce a zbytek evropská unie se promění v kolonii chudých krachujících zemí. Velká Británie v obrodném procesu získá šanci být lídrem pro vznik nového a silného ekonomického uskupení jak tomu bylo v minulém století ( EHS). To samozřejmě nebude respektovat sankce vůči Rusku, přestane dusit výrobce nesmyslnými pravidly EU a obnoví volný trh. Bude hlavním partnerem pro Čínu, Rusko a další země z celého světa.

EU potřebuje nový impulz, shodly se Německo, Francie a Itálie

Česká republika, s vlastní měnou, má jedinečnou šanci vyvolat jednání o budoucnosti Evropy bez politického vlivu EU. Měla by iniciovat zrušení Lisabonské smlouvy, a evropského parlamentu. Z EU se musí stát pouze spolek suverénních zemí spolupracujících v oblasti ekonomických otázek.

Česko se však nesmí přidat k zemím, které by chtěly Anglii trestat za opuštění EU. Volání po sankcích za odchod by jen nahrávlo extremistům.

Autor je bývalý poslanec ODS