Komentář Gregora Martina Papucska: Zastavte Sorose!

George Soros

George Soros Zdroj: Archív

Už rok je na maďarské politické scéně službukonajícím strašákem americký miliardář maďarského původu George Soros. Jak o něm říkají vládní kruhy – spekulant nejen ve finančním světě, protože pomocí své sítě spojené pod nadací Otevřená společnost chce přivést do Evropy statisíce, ba miliony migrantů z Blízkého východu nebo z černé Afriky, chce zbourat světoznámý maďarský systém žiletkových plotů a podobně. Proti migrantům, Sorosovi a jeho snahám organizuje vláda v pořadí už třetí rozsáhlou plakátovou a mediální kampaň pod hesly „Nedovolme, aby se Soros smál naposled!“ a teď nejnověji „Stop Soros!“

Nejděsivější účinky má dodnes protimigrační kampaň z loňského jara, kdy hesla na velkoplošných billboardech hlásala mimo jiné, že migranti „ti vezmou pracovní místo“, „znásilní tvou ženu a dceru“. V zadunajské vesnici Öscény se obyvatelé doslova vzbouřili proti plánům „sorosovské“ humanitární organizace zabezpečit pěti nebo šesti dětem legálně zaregistrovaných azylantů, aby se trochu rekreovaly. Svolávali schůze, psali petice, propichovali starostovi pneumatiky u auta.

Anebo před pár týdny ve městě Cegléd ve východní části země se procházela skupina mužů „s tmavší pletí a vousy“. Hned tam zalarmovali policii, která zjistila, že se jedná o skupinu saúdskoarabských policistů, kteří jsou na školení a ve volném čase se seznamují s Maďarskem.

Ale stačí, když v nějakém městě někdo uvidí podezřelý pohyb mikrobusů nebo dodávek, jak se to naposledy stalo v Szekszárdu, a hned svolává starosta tiskovku s tím, že obyvatelstvo je proti migrantům, nechce, aby se z Maďarska stala „země migrantů“, a proto podezřelá vozidla prošetří, jestli náhodou nepřevážejí utečence. Primátoři a starostové měst a obcí z podnětu vládní strany Fidesz jednotně vyhlašují boj migrantům, nestrpí je. No a takzvaná veřejnoprávní média usilovně odhalují všechno, co by mohlo nějak souviset se Sorosem.

Denně xkrát slyšívám v rozhlase – před zprávami i po nich – šot, podle nějž je potřeba zastavit všechny Sorosovy úklady. Jednoduše: Stop Soros!

Absurdnosti pokračují i v parlamentu. Před pár dny Fidesz zmařil zasedání výboru pro národní bezpečnost, protože opoziční poslankyni, členku výboru, obvinil, že je na Sorosově výplatní listině, že mu slouží, protože před lety pracovala v nějakém sorosovském lidskoprávní spolku. Ergo znamená riziko pro národní bezpečnost, a proto nemá co dělat na zasedání výboru pro národní bezpečnost.

Dá se to vůbec ještě někam vyšroubovat? Dá. Vždyť nedávno skončily takzvané národní konzultace, v jejichž rámci vláda rozeslala osm milionů dotazníků voličům. Ptala se, zda souhlasí s různými „Sorosovými plány“. Dotazník poslalo zpět 2,3 milionu voličů – a skutečně všichni všechno odmítají. Z toho podle vlády vyplývá, že Maďaři jednoznačně mají dost Sorose. Vládní politici ignorují otázku, kde je těch skoro šest milionů dotazníků, které se vládě nevrátily.

A parlamentní volby jsou až 8. dubna!

Autor je novinář a publicista