Krizový summit kvůli Řecku má vítěze a poražené

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: European Union, 2011

Mimořádná vrcholná schůzka sedmnáctičlenného euroklubu přijala, co si předsevzala: Řecko dostane další peníze a banky s pojišťovnami budou u toho. S každým přibývajícím dnem je však zřejmé, že zatímco někteří dosáhli svého, jiní nepochodili. „Máme co dělat s klasickým kompromisem: jedni museli ustoupit více, druzí méně,“ konstatoval deník Financial Times Deutschland.

Řecko hlásí Bingo!

Může-li si někdo blahopřát, je to periferní ekonomika na jihovýchodě unie. Závazky bude platit s menším úrokem několik let, banky a pojišťovny obětují v její prospěch část svých pohledávek. Oddechový čas by měly Atény využít k reformám a nastartování hospodářského růstu. Analytici nicméně varují, že odlehčení neodvrací hrozbu definitivního bankrotu.

Merkelová: Půl na půl

Kancléřka se může cítit jako vítězka, ale oslnivý úspěch vypadá jinak. Prosadila zapojení soukromého sektoru a zarazila snahy Paříže o zavedení zvláštní bankovní daně. Zároveň s Nicolasen Sarkozym předem dohodla, jak bude výsledek vypadat.

Smířit se musí s tím, že Řecko čeká částečné oddlužení, proti němuž brojila. A vzít na vědomí posílení pravomocí Fondu finanční stability, proti němuž vystupovala.

Kancléřka Merkelová se může cítit jako vítězka, ale oslnivý úspěch vypadá jinak.
(na snímku spolu s Christine
Lagardeovou a Nicolasem
Sarkozym)Kancléřka Merkelová se může cítit jako vítězka, ale oslnivý úspěch vypadá jinak. (na snímku spolu s Christine Lagardeovou a Nicolasem Sarkozym) | ctk

Spokojený Trichet

Ještě před summitem vzdal odpor ECB k účasti privátních finančních institucí na řecké operaci. Na oplátku mu eurozóna svěřila do správy pohotovostní konto, na něž vyplatí hotovost stabilizační fond. Tento účet má překlenout výpadky ve schopnosti splácet. Ba co víc, fond nově převezme nevděčnou úlohu vykupovat bondy zadlužených států, což činila až dosud centrální banka.

Reptající banky

Přijdeme až o pětinu aktiv, tvrdí šéf Deutsche Bank Josef Ackermann. Experti upozorňují, že to s bankovním angažmá až tak horké nebude. Pětinovou ztrátu kvůli přechodu z nových dluhopisů na staré může zmenšit dobře načasovaný prodej řeckých aktiv stabilizačnímu fondu. „Újma“ desítek miliard by se smrskla na polovinu.

Akce dluhy, verze 2.0

» Nový finanční balík pro Atény, na nějž přispějí členské země a Mezinárodní měnový fond, bude mít objem 109 miliard eur
» Do akce půjdou poprvé banky a pojišťovny, staré státní dluhopisy vymění za nové s nižšími úroky a delší dobou splatnosti. Jejich počáteční přínos má obnášet 37 miliard eur
» Padá tabu státního bankrotu: dílčí oddlužení v podobě směny bondů vyhodnotí ratingové agentury jako krátkodobou platební neschopnost