Marian Hronek: Hackeři a konopí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Americká společnost pro počítačovou bezpečnost CrowdStrike, která spolupracuje s vládou Spojených států, obviňuje Čínu z porušování sotva měsíc staré dohody s USA o boji proti hackerství. Spoluzakladatel společnosti Dmitri Alperovitch pro televizní stanici CNN uvedl, že použitý software a servery naznačují spojení hackerů s čínskou vládou.

Napadeno bylo sedm technologických a farmaceutických firem, jimž se hackeři pokoušeli ukrást citlivé informace. To se ani trochu nestydíte, takhle špiclovat?

Francouzské bezpečnostní síly zabavily v Paříži 7,1 tuny konopí. Je to údajně dosud největší zadržené množství drogy ve francouzské metropoli, odhadovaná cena se pohybuje kolem dvaceti milionů eur. Spojené státy stojí „válka proti drogám“ ročně přes padesát miliard dolarů a její vliv na množství konzumentů drog je zanedbatelný.

Francouzský prezident François Hollande to patrně vidí jinak. Osobně navštívil velitelství celní správy, aby její příslušníky pochválil. Prohlásil, že zátah znamená „osudovou ránu“ pro nelegální obchod s touto drogou v Paříži. Tak tedy držíme palce.

Do severokorejského letoviska v Diamantových horách zamířily davy Korejců. Mimořádná akce má umožnit setkání rodin rozdělených válkou. Dostane se ale jen na sto vylosovaných jihokorejských šťastlivců ve věku kolem osmdesáti let. Na cestu dostali příručku, v níž jsou mimo jiné žádáni, aby nezapřádali hovory o politice či o životní úrovni v KLDR.

„Pokud vaši příbuzní začnou na schůzce zpívat propagandistické písně či pronášet politická hesla, zadržte je, prosím, a snažte se změnit téma,“ nabádá brožurka členy výpravy. To bude nezapomenutelná party!

Čtěte také další zápisníky redaktorů E15: