Marián Hronek: Mediální realita

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Loď je vděčným symbolem od nepaměti. Představuje například opuštění starého a touhu dostat se jinam. Vedle stále častěji se objevujícího obrázku utečenců, kteří ztělesňují prastarou a osvědčenou metodu „když to nejde tady, zkusíme to jinde“ se vynořil symbol neméně působivý.

Jsou to lodě rovnou tři a spojuje je ušlechtilý záměr obrátit pozornost světa k podmínkám, v nichž žije 1,8 milionu Palestinců z Gazy – alespoň tak to organizátoři líčí. Tato Flotila svobody III. vyplula z jižní Evropy ke břehům Pásma Gazy začátkem minulého týdne. Jak se dalo čekat, žádné plavidlo do cíle nedorazilo, protože je zastavilo izraelské námořnictvo.

Izrael je velmi citlivý na bezpečnostní otázky a Gazu si hlídá. Je to oblast proslulá odpalováním raket a část obyvatel má bůhví proč touhu se pomocí tunelů dostat někam, kde to těm fašistickým kapitalistům pořádně osladí. Ale teď se má svět nejspíš chytit za nos a ohromen drtivou tíhou symbolu… co vlastně?

Plavci pro dobrou věc v tomto ohledu očividně sami nemají jasno. Symbol by měl koneckonců především mocně působit a je na nás, prostých smrtelnících, abychom se s tím pak nějak srovnali. Hezké na tom je, že nikdo nedozná újmy a aktéři živoucího symbolu se zanedlouho v bezpečí domova mohou těšit z toho, že jejich čin zanechal nesmazatelnou stopu v mediálním světě.

Člověk by si dokonce mohl myslet, že o to jediné tu jde. Ale rozhodně je to pořád lepší než krví psané vzkazy chlapíků, kteří mají naléhavou potřebu drtit jiné symboly zkázy, frustrace a pošahanosti.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: