Marián Hronek: Mezi řádky

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Jako dítka (post) moderní doby žijeme ve světě tvořeném slovy. Slyšíme-li o něčem dosud neslyšeném, stačí pár úderů do klávesnice a máme k dispozici údajů, kolik jen libo. Jeden pak snadno propadá dojmu, že svět je malý, přehledný a srozumitelný.

Jen těžko si dokážeme představit, co se do těch slov nevejde. Malým příkladem je poselství mezi řádky, tedy sdělení, které text obsahuje jaksi nechtěně. Když například v Indii na ministerstvu financí každé patro zdobí cedulka s nápisem „Nedávejte úplatky“, člověk logicky usoudí, že úplatkářství je tam běžné.

Podobně tabule na náměstí hlásající „Zde je zakázáno močit“ napovídá něco o zvyklostech místních obyvatel. Vedle těchto srozumitelných příkladů se najdou i takové, které našinec téměř nedokáže rozklíčovat. Čínský prezident při nedávné návštěvě Pákistánu ubezpečoval svůj protějšek, že přátelství obou zemí je „hlubší než moře, vyšší než hory a sladší než med“. Pro někoho, kdo celé dětství míjel slogany typu „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“ to má jakousi mrazivě zlověstnou příchuť. A vzpomene si na pověstnou orientální přívětivost, jež se nevylučuje s dýkou za zády.

Mistrem nad mistry v zacházení se slovy je ale bezesporu Vladimir Putin. Někdejší představitel vědeckého ateismu má teď plná ústa tradičních křesťanských hodnot. A umí být velmi přesvědčivý. Autor tohoto textu si ale přesto marně láme hlavu, jak si přebrat jeho opakované ujištění: „Nechystáme se s nikým válčit, chceme se všemi spolupracovat“. Kéž by se v tomto případě mezi řádky nic neskrývalo! Myslím to upřímně.