Milan Slezák: Kaczyński nedrží slovo, zato funkci ano

Jarosław Kaczyński

Jarosław Kaczyński Zdroj: ctk

Slovo dělá muže, říkávalo se v lepších časech. Jenže v politice to zjevně neplatí ani pro konzervativce, kteří by se starých hodnot měli držet nejúporněji. Poslední příklad: matador polské politiky Jarosław Kaczyński. Není to dlouho, co říkal, že kdyby prohrál volby, odstoupí z čela národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Od té doby už prohrál dvoje významné volby, loni prezidentské a v neděli ty parlamentní. Nepomohly mu ani emoce, které loni vzbudila tragická smrt jeho bratra, ani letošní nezvyklá taktika, v jejímž rámci se tento zapřisáhlý starý mládenec v kampani obklopoval lepými mladými dámami.

Člověk by čekal, že Kaczyński na víkendovou porážku zareaguje promptní rezignací. Koneckonců, tady nejde jen o sliby politika, které mívají se sliby mileneckými společné to, že i je „Zeus Aiolovým větrům co neplatné odnésti dává“, jak píše Ovidius. Jde také o to, že strana Právo a spravedlnost prohrála s vítěznou Občanskou platformou výrazným rozdílem a že oproti minulým volbám ztratila mnoho voličů. V zavedených demokraciích bývá v takové situaci zvykem, že vůdce poražené strany krátce po vyhlášení výsledků odstoupí a popřeje hodně štěstí svému nástupci.

K tomu se však Jarosław Kaczyński nechystá. Namísto toho mluví s elánem o tom, že jeho strana příště zvítězí. Proč? Prostě proto, že jeho Právo a spravedlnost má pravdu a protože Polsko „potřebuje zásadní změny“. Kdy to však pochopí polští voliči? V posledních čtyřech letech vedl Kaczyński svou stranu od porážky k porážce. Co by se muselo stát, aby jeho partaj příště uspěla? Není pro ni přítěží právě Kaczyński? Některé kousky, které předváděl v předvolební kampani, třeba obviňování kancléřky Merkelové, že chce okleštit Polsko, jsou daleko za hranicí politického vkusu a řadu voličů mohly odradit.

V samotném Právu a spravedlnosti Kaczyńskému nikdo povolební účet nepředloží. Prozatím platí, že on a strana jedno jsou. Případní straničtí disidenti, tak jako jejich předchůdci, raději odejdou, než aby expremiéra vyzvali na souboj.

Ve prospěch Kaczyńského hraje jedna důležitá věc. Jeho strana sice prohrála a ztratila voliče, nicméně stále pro ni hlasuje bezmála třetina těch, kteří přijdou k urnám. Což dokazuje, že polská poptávka po straně konzervativně národoveckého střihu zůstává silná. A v Polsku dosud není žádný politik, který by zmíněný směr zastupoval tak autenticky jako zbylý z bratrů Kaczyńských. Například v Česku, jak můžeme vidět, je poptávka po takové politické poloze nesrovnatelně slabší. A nebude to jen tím, že do ringu ještě naplno nevstoupil Václav Klaus.

Autor je komentátorem ČRo1 – Radiožurnálu

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.