Ondřej Houska: Itálii ohrožuje evropské tápání

Itálie

Itálie

Úroky z italských dluhopisů jsou momentálně na hodnotách, které jsou pro italskou státní pokladnu dlouhodobě neúnosné. Případná neschopnost Itálie financovat svůj dluh na trzích by pro eurozónu mohla představovat fatální problém. Proč situace zašla tak daleko? A jaké existuje řešení?

Italský premiér Silvio Berlusconi se v dosavadním průběhu finanční a hospodářské krize skoro vždy mýlil. Třeba když tvrdil, že Itálie z krize vyšla lépe než ostatní země. Teď mu ale musíme dát za pravdu: Berlusconi říká, že současný chaos na trzích není primárně o Itálii, ale o eurozóně.

Skutečně. Hlavním důvodem raketového nárůstu úroků u italských dluhopisů je naprostá neschopnost eurozóny vyřešit řeckou krizi. Eurozóna se už rok a půl doslova hrabe v řeckých dluhových sutinách. Je to tristní ukázka krizového managementu. V době krize si trhy uvědomily, jak vratké jsou základy, na kterých eurozóna stojí. Není divu, že se jejich pozornost postupně přesouvá k dalším a dalším oslabeným zemím.
Kontext této krize tedy Itálie mohla ovlivnit jen minimálně. Je ale samozřejmé, že pokud by italské veřejné finance byly v pořádku a země by oslňovala hospodářským růstem, do žádných problémů by se nedostala. Problémy by měl někdo jiný. Jenže Itálie má v poměru k HDP druhý nejvyšší dluh v eurozóně a růst je už téměř dvacet let mizivý.

Zarážející je především neschopnost italských politických elit na této situaci cokoliv změnit. Premiér Berlusconi v pátek představil soubor opatření, která mají Itálii vrátit důvěru trhů. Schodek rozpočtu má klesnout na nulu už v roce 2013, povinnost vyrovnaných rozpočtů bude zakotvena v ústavě, vláda chce liberalizovat pracovní trh.

Výborně. Ale proč až teď? Silvio Berlusconi je u moci osm z posledních deseti let. Za tu dobu byla jeho prioritou jen jedna velká reforma: snaha změnit fungování justice ve vlastní prospěch.Je prostě málo pravděpodobné, že by nejnovější opatřeníitalské vlády dokázala trhy uklidnit. I kdyby vedla ke zvýšení konkurenceschopnosti italské ekonomiky, projevilo by se to až v delším časovém horizontu.

V Itálii však rozhodně není všechno špatně. Země má i teď primární rozpočtový přebytek, bez započtení úroků z dluhů je tedy v plusu. Tak dobře na tom není ani Německo. Jenže ještě jednou zdůrazněme, že tato krize se netýká Itálie, ale eurozóny. Čím dál víc je proto patrné, že její řešení nemůže vzejít z Říma.
K uklidnění situace bude pravděpodobně nutná nějaká forma společného evropského dluhopisu. Eurozóna pak bude úplně jiná než dosud. Zdaleka ne všechny změny se nám přitom budou líbit.

Autor je redaktorem ČRo1 — Radiožurnálu