Ondřej Tollinger: Tesla s nejistou budoucností

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: Tesla

Tesla Model 3
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Pohřební vůz Tesla Model S od firmy RemetzCar
Pohřební vůz Tesla Model S od firmy RemetzCar
15
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla se ve třetím kvartálu dostala do zisku 0,71 dolaru na akcii a překvapila tak Wall Street, který očekával ztrátu 0,537 dolaru na akcii. Tržby společnosti se meziročně více než zdvojnásobily na 2,3 miliardy dolarů.

Jedním z důvodů je i rekordní prodej 24 821 elektromobilů. Z toho jen vozů Tesla Model X se prodalo 8774. Tesle se však povedl i facelift Modelu S, alespoň podle prodejních čísel, a zároveň představení silnější 100kWh verze obou modelů. V posledním kvartálu chce Tesla vyrábět až 2400 elektromobilů týdně a je tak možné, že splní svůj roční cíl prodat 80 tisíc elektromobilů.

Konkurence však firmě začíná šlapat na paty a automobilka GM uvádí do prodeje svůj „levný“ elektromobil Chevrolet Bolt (v Evropě Opel Ampera-e). Tesla zareagovala v předstihu představením Modelu S s 60kWh, který se v USA prodává od 66 tisíc dolarů. Oproti tomu bolt startuje s cenovkou na 37 495 dolarů a bude tak nejlevnějším elektromobilem s dojezdem přes 200 milionu.

Tesla připravuje Model 3, který má ambice překonat bolt i cenou, ale na finální odhalení produktu si ještě musíme nějaký čas počkat. Model 3 však pro Teslu může znamenat opravdu hodně. Již dnes se rezervace pohybují okolo 400 tisíc vozů a ten, kdo dnes složí rezervační poplatek, může očekávat dodání až v roce 2019 nebo později.

Podívejte se na fotogalerii jednotlivých modelů značky Tesla:

O to zajímavější může být investice do společnosti, jejíž tržby rostou každý rok o více než 50 procent, a pokusit se třeba „vydělat“ si na elektromobil touto cestou. Plány Tesly vyrobit v roce 2018 okolo  500 tisíc aut a uspokojit poptávku po Modelu 3 jsou však dost ambiciózní a dodávky se tak mohou o nějaký ten rok posunout, což pro Teslu může znamenat ušlé tržby.

Investice do akcií Tesly tak nemusí být pohádkou a může se stát, že Tesla přejede na druhou kolej. Aktuálně se však potvrzuje, že je lídrem na trhu s elektromobily.

Autor je analytikem Patria Finance