Pavel Otto: Na Marsu

Kdyby měl Václav Klaus schopnosti hrdiny Nea z filmové trilogie Matrix, ochranku by nepotřeboval.

Kdyby měl Václav Klaus schopnosti hrdiny Nea z filmové trilogie Matrix, ochranku by nepotřeboval. Zdroj: Ateo.cz

Kdo bude zastrašovat prezidenta Klause – ať už slovně nebo plastovými kuličkami – spláče nad výdělkem. Klaus v LN pohrozil, že podobné útoky ho k odchodu z politiky nepřimějí, ale naopak ho v ní udrží. Hlava státu rovněž znovu podpořila Miloše Zemana coby prezidentského kandidáta.

V jistém hostinci, u něhož zatahují pražské tramvaje, jsme zaslechli, že pokud by Zeman začal vládnout z Hradu, Klaus má v plánu se s částí ODS a dalšími věrnými chopit moci v podhradí. A tato jejich společná ruka zocelená dřívější oposmlouvou by pak začala viditelně i neviditelně fackovat tuzemskou soudcokracii a médiokracii, tvrdilo se v lokále.

Možná to tramvajáci vidí moc černě. Předseda Věcí veřejných John přitvrdil v kritice ministra financí Kalouska. Zatímco Kalousek nařkl Johna, že jako šéf rezortu vnitra netrefil v kachlíkárně ani na záchod, podle Johna Kalousek netrefí dokonce ani záchodovou mísu. Těžko soudit, zápisník s nimi na záchod nechodí. Faktem ovšem je, že Johnovy výroky jsou mimo mísu skoro vždycky.

Ve Zlínském kraji se objevily billboardy, kde se kandidát do Senátu za ODS Částečka nechal zvěčnit s tykadly. „Připadá mi to vtipné.

Politik je jednou veřejná osoba a měl by se smířit s tím, že ho lidé vidí třeba s tykadly,“ řekl.

To je pravda. Škoda že takových politiků není víc, aby to zase nemusel odskákat nějaký autobusák. Politoložka Lebedová má ale jiný názor. Kdyby prý měli tykadla všichni, ztratilo by to vtip. To je také pravda. Navíc by si tu člověk připadal jako na Marsu.