Pavel Otto: Vodní (ne)řády

Záplavy

Záplavy Zdroj: ctk

Na světě je plno různých tajuplných a rozumem nepochopitelných věcí, které lidstvo nejen lákají, ale často i dráždí. Patří k nim rovněž takzvané manipulační řády tuzemských vodohospodářů (neplést třeba s jízdními řády Českých drah, podle nichž se spousta vlaků neřídí, nicméně jsou veřejně dostupné). Smutné je, že o těch prvně jmenovaných řádech se popsalo mnoho papíru už v roce 2002.

I tehdy nám šéfové Povodí Vltavy vysvětlovali, že kaskáda není primárně určena k zadržování vody, ale má hydrologické, energetické, rekreační či rybolovné funkce.

Když máte vytopený dům, nezní to vašemu uchu dvakrát libozvučně. A hlavně už nikdo zase znovu po jedenácti letech nechce poslouchat úplně stejné argumenty, protože je jasné, že se od té doby nic nezměnilo. Ani pondělní tisková konference ministra Bendla neodpověděla na základní otázku, proč prý nejprve nešlo upouštět víc vody, když to o několik dní později najednou šlo.

Jakýsi odborník tam vysvětloval, že nebýt kaskády, chodili bychom v době sucha přes Vltavu po kamenech. Rovněž nás poučil, že bez dostatečného průtoku v řece by nemohly pracovat čistírny odpadních vod a vyschly by studny. Aha! A zaplavená pražská čistírna fungovala?

A studny, pravda, nevyschly, ale nedá se z nich pít. Nečasův kabinet tvrdí, že kaskáda dělala, co mohla. To chápeme.
Kdyby premiér a jeho ministři říkali něco jiného, museli by přiznat, že jsou na manipulační řády krátcí, byť slibují jejich revizi.

Kdo ví, možná se vláda nakonec pochlapí. Třeba až dorazí stížnosti z Německa.