Promluví v Sýrii americké zbraně?

Americké námořnictvo

Americké námořnictvo Zdroj: ctk

Zdá se, že zahraniční vojenská intervence v Sýrii je jen otázkou času. Argumenty Západu jsou známé a vesměs se odvíjejí od předpokladu, že poslední útok chemickými zbraněmi měla na svědomí pravidelná syrská armáda. Odpůrci intervence, zde zastoupení syrským prorežimním listem Syria Times a ruským serverem Voice of Russia, argumenty zpochybňují, „jestřábí“ pozice naopak hájí izraelský deník Haaretz.

Haaretz: Čas na cílené zabíjení

Spojené státy ušly kus cesty od chvíle, kdy poprvé zasáhly silou na cizím území, aby chránily mezinárodní principy i své zájmy. Bylo to na začátku 19. století při operaci na severoafrickém pobřeží, odkud bylo třeba vyhnat piráty. Američané jim zasadili zdrcující úder a stáhli se zpět. Podobná strategie vede zemi po dvě století. Neexistuje žádný magický recept pro „umělé“ státy, které vznikly po rozpadu starých říší. Týká se to zemí, jako jsou Irák, Sýrie nebo bývalá Jugoslávie. Ve chvíli, kdy síly, které tyto země stvořily, oslabí, musí dojít ke změnám. Rané fáze těchto změn bývají krvavé. Jako se Irák začíná rozpadat na tři politické jednotky, jako se Jugoslávie rozštěpila na sedm kusů, tak i Sýrie se nejspíš rozdělí na tři části – sunnitskou, alavitskou a kurdskou. Co tedy zbývá USA, Západu i sousedním státům? Prvním úkolem je zajistit, aby se války spojené s rozpadem země nepřelévaly přes hranice. Je třeba přijmout sebeobranné kroky na základě jasných pravidel. Zadruhé odpovídajícími preventivními kroky je třeba zajistit, aby síly zla operující v zemích v dobách chaosu nerušily světový pořádek. Toho lze dosáhnout existujícími prostředky, aniž by bylo třeba zapojovat pozemní jednotky. Když ale dojde na vládce, jako je Bašár Asad, vyvstává potřeba jednat po způsobu chirurgů a přikročit k cílenému zabíjení. Statisíce Židů mohly zůstat naživu, pokud by atentát na Adolfa Hitlera uspěl. Každý krvelačný diktátor musí vědět, že jeho život není v bezpečí. Je zapotřebí bleskového útoku. Spojené státy pod vedením prezidenta Baracka Obamy jsou schopné jej provést.

The Syria Times: Falešná obvinění

Zpolitizovaná obvinění jsou jedním z laciných nástrojů používaných Spojenými státy k dosažení zvrhlých cílů jejich spiknutí proti Sýrii. Zvláště nyní, když syrský lid i armáda toto spiknutí zmařily a jasně ukázaly na špinavou roli USA i jejich následovníků.

Obvinění začala přibývat v posledních dnech, především v souvislosti s údajným použitím chemických zbraní. Nejdůležitějším důvodem, který se za těmito obviněními skrývá, je skvělý pokrok, jejž zaznamenala syrská armáda. Vyčistila rozsáhlé oblasti dosud ovládané teroristickými skupinami a eliminovala velký počet teroristů. Právě tento vývoj přiměl ozbrojené skupiny použít chemické zbraně s cílem následně obvinit syrskou armádu. Ve světle velkých vítězství syrských ozbrojených sil a ponižujících porážek teroristických skupin nelze vůbec přemýšlet o tom, že by armáda byla tak zoufalá, aby používala chemické zbraně. Ty byly použity teroristy a šlo o provokaci a akt zoufalství.

Dalším důvodem pro falešná obvinění je snaha prodlužovat krizi, zabránit svolání ženevské konference a blokovat každé mírumilovné východisko ze syrské krize.

Západ slovy podporuje konferenci, ale také posílá teroristům zbraně na zabíjení nevinných Syřanů a ničení jejich majetku. Chemické zbraně se k teroristům nemohly dostat bez schválení Washingtonu a teroristé by je nepoužili, kdyby jim k tomu Washington nedal zelenou.

The Voice of Russia: Politika strachu

Rusko nemá důkazy o chemickém útoku v Sýrii, ale má důkazy, že jeden takový mohl být zinscenován takzvanými „rebely“, kteří jsou jak známo podporováni, vyzbrojováni a financováni z USA. Syrská pravidelná armáda a prezident Bašár Asad vyhrávají válku, takže naléhavost, s níž Spojené státy volají po ozbrojené intervenci, je alarmující, ale pochopitelná. Američané utratili miliardy a nemohou jen tak přihlížet, jak jejich plány na destrukci syrského státu krachují. Nelze věřit slovům státu, instituce nebo jedince, jestliže už má nastaven jasný cíl a jeho slova slouží jen k podpoře tohoto cíle. V tomto případě musíme uvážit, že USA mají jasný a pevný plán vojenského dobrodružství, jež má svrhnout prezidenta Bašára Asada. Tento cíl byl znovu a znovu opakován jak Američany, tak jejich přisluhovači. Strach je silný nástroj a USA jej umějí využívat lépe než kdo jiný. To je holý fakt. Američané používali strach od nepaměti ke kontrole a podřízení si vlastního obyvatelstva, jiných národů i světa. Bílý dům skutečně věří tomu, že když stvoří lež a bude s ní pracovat, nesčetněkrát ji opakovat, svět ji nakonec vezme za pravdu. USA se už dávno rozhodly, že je zapotřebí další „humanitární“ invaze pod záminkou „chemických zbraní“. Přitom si zkuste představit, že by se země, která používá náboje z ochuzeného uranu a bílý fosfor, skutečně zajímala o nějaké Syřany zabité chemickými prostředky. Nezajímá se. Jde o devastaci země a ovládnutí jejích zdrojů.