Tomáš Pfeiler: Nástup holubic do rady ČNB trhy zatím nešokoval

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Noví členové bankovní rady ČNB působí ve srovnání s exotičtějšími jmény, o kterých se vášnivě spekulovalo v uplynulých týdnech, vcelku umírněně. Od toho se odvíjejí i reakce trhů. Přestože nastupují holubice, absolutní šok se nekoná.

Koruna citelně posílila proti euru, i když část zisků odevzdala, kratší swapové sazby a dluhopisové výnosy se zvýšily jen nepatrně. Cynik by si mohl reakci na koruně vysvětlit i alternativní hypotézou: centrální banka začala po jmenování svého vedení opět intervenovat, aby zabránila oslabení, podobně jako se stalo po jmenování nového guvernéra. Autor textu se však k takové interpretaci nepřiklání.

V následujících týdnech se však trhy začnou opět více zaměřovat na fundamenty, a to by mělo korunu poslat dolů. Obměněná bankovní rada je neoddiskutovatelně více holubičí než ta dosluhující. Fakt, že prezident neprodloužil mandát dvěma radním, kteří prosazovali konzistentní zpřísňování politiky, vnímají burzy jako určitou diskontinuitu v jestřábím nastavení politiky. Nová bankovní rada se nejspíše pokusí k inflaci zaujmout benevolentnější postoj. O tom svědčí velmi opatrné projevy nových radních. Chybí odvážná proklamace, že centrální banka udělá vše pro obnovení cenové stability.

Jmenování nových členů bankovní rady ČNB na Pražském hradě (8.6.2022)

Video placeholde
• ČTK/Blesk

I pokud by se národní banka rozhodla sazby nezvyšovat, dohnalo by ji externí prostředí. V pátek vyjde inflace za květen, která pravděpodobně ukáže, že ceny meziročně poskočily o více než patnáct procent. Taková úroveň je zcela nekonzistentní s mandátem tuzemské centrální banky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!