Výsledky vyšší, cena nižší, ale stále slušná dividenda

ČEZ

ČEZ Zdroj: ČTK

Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Elektrárna Prunéřov I
Suroviny zdražuje rovněž zelená politika Bruselu.
6
Fotogalerie

ČEZ v úterý ráno oznámil výsledky za třetí kvartál tohoto roku, které jsou podstatně lepší v meziročním srovnání a překonaly odhady trhu. Zisk EBITDA dosáhl téměř 16 miliard korun a je meziročně vyšší o 30 procent a čistý zisk 5,6 miliardy korun vzrostl o 144 procent. EBITDA je o 16 procent lepší než tržní konsenzus, a čistý zisk dokonce o více než 30 procent. Management zároveň zvýšil celoroční cíle. Na první pohled impozantní. A jak reagovaly na tyto výsledky akcie ČEZ? Poklesem o 0,92 procenta na 751 korun.

Za výsledkem na úrovni EBITDA je zejména zisk z obchodování s komoditami. A to je ne moc dobře predikovatelná položka, která navíc jednou může výrazně pěkně překvapit, ale může se také stát, že to tak dobře nedopadne. Čistý zisk dále vylepšila absence mimořádných odpisů, které se loni vztahovaly většinou k zahraničním aktivům a letos se neopakovaly.

Na základě dosažených výsledků, ale zejména kvůli již dříve oznámené vratce daně zvýšilo vedení ČEZ celoroční cíle. Mimochodem ČEZ tento rok zvyšoval své projekce již potřetí, pokaždé u příležitosti čtvrtletního reportu. Nově by tedy čistý zisk měl dosáhnout až 21 miliard korun. To při maximální výplatě naznačuje dividendu ve výši zhruba 39 korun. Ale to není vše. ČEZ prodal na konci července bulharská aktiva za 8,6 miliardy korun (tedy 16 korun na akcii). To by se mělo podle firmy rozdělit na tři hromádky. Část by měla jít na investice, část na snížení dluhu a zbytek by se měl distribuovat mezi akcionáře. Kolik by to mohlo být? Pravidlem palce řekněme třetina. Pak by se celková výplata akcionářům zvýšila na 44 korun. Není to sice jako letošní dividenda 52 korun, která byla o zhruba 10 korun navýšena o prostředky z prodeje rumunských operací, ale stále to nabízí slušný, asi šestiprocentní výnos.

Autor je analytik Komerční banky

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub