Z parketu Jakuba Bruknera: Americké volby přinesly příležitosti

Oslavující příznivci Donalda Trumpa

Oslavující příznivci Donalda Trumpa Zdroj: Reuters

Vozový park Donalda Trumpa má několik zajímavých kousků.
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump se stane 45. prezidentem USA
Donald Trump
Donald Trump
17
Fotogalerie

Výsledek amerických prezidentských voleb připravil pro mnoho investorů zajímavé příležitosti. Mnozí využili momentální propady ke vstupům do pozic a postupně tím pomohli evropským trhům otočit do výrazného plusu během jediné obchodní seance, když rozdíly mezi denním minimem a maximem činily u jednotlivých indexů v průměru čtyři až pět procent.

Rozdíl mezi ranními futures a večerním závěrem indexu Dow Jones Industrial Average byl dokonce až šest procent. Wall Street samotná tedy otevřela už do zelených čísel. Ony zajímavé příležitosti pak představovaly především akcie těžebních a zpracovatelských závodů, finančních institucí, a zejména farmaceutických koncernů.

V případě dolů a oceláren investoři spoléhají na předvolební sliby Donalda Trumpa, že se mu opět podaří nastartovat průmyslové srdce Ameriky a vrátí tak svým voličům jejich ztracená pracovní místa. Finanční regulátoři začali velmi rychle finišovat poslední pravidla z tzv. Dodd-Frank Act, který by mohl být Trumpovou novou administrativou i zcela zrušen.

Jeho poslední nedokončená část mimo jiné upravuje metody bonusů ve finančním sektoru a připravovaná pravidla nyní hrají do karet velkým správcům majetků na Wall Street.

Pro evropské banky je pak pozitivní značná motivace současných špiček ministerstva spravedlnosti k dotažení očekávaného vyrovnání za jejich podíl na finanční a hypoteční krizi dříve, než se svého úřadu ujme nový prezident. Pro farmaceutické společnosti bylo zvolení Donalda Trumpa přímo požehnáním, jelikož program Hillary Clintonové počítal s drastickým omezením cen léčiv, a tedy i tržeb a marží jejich výrobců a nezřídka tak byly během středeční seance vidět i dvouciferné procentuální nárůsty hodnoty jejich akcií.

Autor je makléřem Patria Finance