Z Rejžkova deníčku: Špatně nabarvené ptáče

Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče

Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče Zdroj: ¨Jan Dobrovský, Bioscop

Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
25
Fotogalerie

Snad jako poslední z pražských snobů jsem konečně viděl Nabarvené ptáče, dílo Václava Marhoula, o němž se hojně diskutuje. Nejradši chodím do artových biografů, ale z časových důvodů jsem po dlouhé době vlezl do obludného multikina. Nedobře mě tu hned zkraje naladily fronty studentek na obří porce popcornu a kelímek koly za osmdesát korun stejně jako úmorná čtvrthodinová série upoutávek a reklam před započetím vlastní projekce.

Riskuji, že přijdu o kamaráda, jeho Tobruk se mi tuze líbil, ale tady šlápl režisér absolutně vedle. Z Kosińského románové předlohy moc nepochopil. Prý někde odcházeli diváci šokovaní násilnými scénami, někteří chytrolínové ze sociálních sítí zase film popravili, aniž ho spatřili. I já měl několikrát nutkání odejít, ale hlavně proto, že jsem se strašně nudil. Ani sebekrásnější záběry z kamery Vladimíra Smutného to nezachránily. Plátno je černobílé, dobře, ale tím pádem zaniká základní motiv nabarveného ptáčete, které hejno pro odlišnost rozsápe.

Pouť malého sirotka po bizarních venkovských prostředích je stereotypní a nevěrohodná a z letargie mě neprobraly ani všelijaké způsoby jeho prznění, týrání a sodomie. Mimochodem proč a kdo ho zahrabal až po krk do bahna, což je obraz užitý i na filmovém plakátě? Petr Kotlár prochází dějem s jedním ustrnulým výrazem, což asi mělo znamenat, že otupěl zvěrstvy, která prožíval a sledoval.

Jinak výtečný střihač Luděk Hudec si musel při práci zdřímnout, když mu pod stůl nepadla ani jedna scéna z téměř tříhodinové metráže. Příklad za všechny. Odstřelovač Barry Pepper pět minut sedí na stromě, kouká do kamery, zaměřuje a teprve pak pálí. Naše věhlasná kritika se upnula na mezinárodní obsazení herců, ale neráčila si všimnout, že jde o poslední roli dobrého bracha Milana Šimáčka, který zemřel právě před rokem ve věku pouhých 56 let.

A ještě férové přiznání: k titulku mě inspirovala dávná a vtipná animovaná Špatně namalovaná slepice Jiřího Brdečky.