Zápisník Jana Šindeláře: Nenasytnost

Dominik Duka

Dominik Duka Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman včera hovořil se starosty jihočeských obcí o církevních restitucích a potížích, které z nich plynou. Téma patrně zvolil v součinnosti s hejtmanem Jiřím Zimolou jako předvolebně-populistický tahák. Je však pravda, že nemírné nároky církví představují pro jihočeské obce skutečný problém.

Jeden se nemůže zbavit dojmu, že restituce se nějak zvrtly. Vesnic a městeček se vůbec neměly týkat, a když už, tak jen v pozitivním smyslu díky odblokování dalšího rozvoje. Žaloby na určení vlastnictví teď rozvoj obcí naopak blokují. A co hůře, nabourávají často dobře fungující soužití měst a farností, které o krocích svých pražských právníků často ani nevědí.

Náprava křivd minulých způsobuje křivdy nové, ačkoli sliby pravicové koalice při prosazování restitučního zákona zněly jinak. Nelze se pak divit, že církevní nenasytnosti, kterou řada jihočeských starostů pociťuje, se chopí populisté.

Západ nám opět nastavil zrcadlo. Ve Švýcarsku otevřeli Gotthardský úpatní tunel, nejdelší železniční tunel na světě. Vlaky jím prosviští rychlostí 250 kilometrů v hodině. Němci v pondělí zahájili rekonstrukci na úseku Baruth/Mark – Hohenleipisch na trase z Drážďan do Berlína, kde se bude jezdit alespoň 200 kilometrů v hodině. A Češi?

Za čtvrt století nestihli dokončit ani modernizaci čtyř rakousko-uherských koridorů na rychlost 160 kilometrů v hodině. Na pohádku o vysokorychlostní železnici tu může věřit snad jen – eufemisticky řečeno – nenapravitelný snílek.