Zápisník Jana Vávry: Česká soda v USA

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Nejen v Česku nastala situace, kdy stávající poměry symbolicky „zachraňují“ figury z provařené minulosti. V USA o sobě dal vědět klan Bushů, když George Bush starší označil Donalda Trumpa za tlučhubu. Nedávno pronesl jeho syn a rovněž exprezident projev o hrozbách pro demokracii. 

S nepřímým odkazem na Trumpa mluvil o rozmachu nacionalismu, bigotnosti a neskrývaných výmyslů. Hlavně v poslední kategorii nastavili Bushové svými iráckými taženími laťku vysoko. Přesto se zdá, že svá slova Bush mladší míní vážně, nikoli jako satiru. Škoda, byla by dobrá.

Jako uvěřitelnější Trumpův protipól působí premiér Kanady Justin Trudeau. Jeho administrativa plánuje přijmout v dalších letech až milion imigrantů. Server CBC ale varuje, že už nyní mají přistěhovalci často problém sehnat slušnou práci a bydlení. Jen v Torontu patří příjmy většiny z nich k těm úplně nejnižším, a zejména nezaměstnanost mezi ženami je velmi vysoká. Hlavní výzva Kanadu ještě čeká.

Není diskuze jako diskuze. Rozproudit debatu o multikulturalismu prý chtěla česká stránka, která na Facebooku zveřejnila třídní fotku jedné teplické základní školy. Ne všechny děti měly bílou pleť, tím výčet „podkladů“ k „diskuzi“ skončil. Těžko se mohla stočit dál než k barvě kůže, slaboduché výlevy na sebe nenechaly čekat. I dnes platí, že použité médium je samo o sobě sdělením.