Zápisník Jana Vávry: Kapitalista Vojtěch Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip

Volební štáb KSČM - předseda Vojtech Filip Zdroj: Michael Tomeš, E15

Vojtěch Filip, KSČM
Vojtěch Filip, předseda KSČM
předseda KSČM Vojtěch Filip
4
Fotogalerie

Předseda KSČM Vojtěch Filip na cestě do Číny náležitě obdivoval její ekonomický rozvoj. Když se ho Filip Remunda, tvůrce dokumentu Krtek a Lao-c’, zeptal, co je podstatou socialismu, měl Filip zajímavou odpověď: „Každý podle svých možností, každému podle jeho zásluh.“ Duch kapitalismu, který Čínu prostupuje, přitom vzývá stejné principy.

Aby ale člověk stanul v údivu, nemusí jezdit do Číny. Tržní prostředí má jisté svérázné rysy také v České republice. Reklama na cigarety je až na výjimky v trafikách zakázána, setkání s ní ovšem stojí za to.

Slogany typu „Kam směřuješ? Řídíš se hlavou, nebo srdcem? Rozhoduješ ty!“ dokážou udělat i z fyzické závislosti na tabáku symbol svobody.

Nejen na krabičkách cigaret se šíří různě závažná varování před smrtícími chorobami. Pro mnohé občany letos byla politickou „rakovinou“ rozhodnutí voličů v USA a Velké Británii, která prý způsobí nepředstavitelné škody. A brexitem a Trumpem to končit nemá, za rohem číhá Le Penová a Wilders. O tom, kdo a čím liberální demokracii ohrožuje, se dají vést debaty.

Dokud ale voliči věří, že je to právě účast ve volbách, která může něco změnit, demokracie dost možná vůbec nefunguje špatně. Co ale bude následovat po voličské deziluzi, že ani „protestní“ politici globalizaci nejspíš tak úplně nezkrotí, raději nedomýšlet.