Zápisník Jana Vávry: Ta naše epopej

Část slavné Slovanské epopeje.

Část slavné Slovanské epopeje. Zdroj: Robert Klejch

Recep Tayyip Erdogan
Ceny bytů (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Zase k vidění už jsou v Praze obrazy z cyklu Slovanská epopej Alfonse Muchy. Jejich výstava je tím aktuálnější, čím více v části společnosti opět rezonuje myšlenka panslavismu.

Nejen její vyznavači by si však měli Muchova díla prohlížet zase a znovu. Možná by v nich zahlédli symboliku, která poměrně těžko může vybízet k projevům vulgárního etnonacionalismu a smířením se s politickým autoritářstvím. Místo siláckosti by jako neodmyslitelnou součást slovanství mohli vidět humanitu a pokoru. Zkrátka ne v síle Bůh, ale v pravdě. Ale to v národu ateistů asi až tak skvěle rezonovat nemůže. Možná tím spíše, když jsou to teze vyloženě pravdoláskařské.

Hlavně pozor na Turecko, problémy jeho liry mohou ještě zkomplikovat život řadě investorů. Tedy jak kterým. Provozovatelé tamních kryptoměnových burz hlásí zdvojnásobení obratu, bitcoin se najednou v porovnání s tureckou měnou nejeví tak nestabilní. Na největším tureckém tržišti s virtuálními měnami se ale denně stále protočí v přepočtu jen kolem čtvrt miliardy korun. Asi na tom Erdoganova země pořád není tak zle.

Mladé rodiny již mohou žádat stát o půjčku až 1,2 milionu korun na koupi bytu. Vzhledem k cenám nemovitostí ale těžko půjde o byt v hlavním městě. Skutečnost, že nejen Praha je celkem příjemné místo k životu, asi moc velkou útěchu představovat nebude.