Zápisník Jany Havligerové: Památné dny

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Posléze se vydal průvod na Hradčanské náměstí
Staroměstské náměstí
Státní svátek na Staroměstském náměstí
Státní svátek na Staroměstském náměstí
Oslava 28. října na Staroměstském náměstí
34
Fotogalerie

Prezident republiky Miloš Zeman při příležitosti oslavy 28. října v projevu mimo jiné podotkl, že mezi vyznamenanými je rozličná struktura profesí. „Máme tam tři vynikající diplomaty a málokdy se stává, že diplomati bývají oceňováni, že, pane ministře zahraničí?“ Tak šéfa české diplomacie, místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka v nejbližším roce na vyznamenání nenavrhujte. V současné hradní konstelaci by neprošel.

Na hradní oslavě byl přítomen i prezidentův předchůdce Václav Klaus. Na následující recepci, tvrdí zlé jazyky, zhodnotil i projev hlavy státu. Zemanův projev prý byl skoro stejně tak dobrý jako ten jeho. Klaus promluvil týž den na shromáždění Českého svazu bojovníků za svobodu.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je zřejmé, že lidovecký ministr kultury Daniel Herman lhal, když tvrdil, že jeho strýc Jiří Brady vyznamenání dostat měl a Hrad ho na poslední chvíli vyškrtl. Filip proto vyzval Hermana k rezignaci. Když se prohrávají volby a padají volební preference, i Filip se stébla chytá.

Skupina čtyřkoaličních poslanců z ANO, ČSSD a KDU-ČSL ve sněmovně předložila další návrh na úpravu svátku Dne boje za svobodu a demokracii, který připadá na 17. listopad. Jeho autoři požadují, aby se opět připomínal i jako Mezinárodní den studentstva. To zas bude v parlamentu mela.