Zápisník Martina Čabana: Vysoké hry

Miloš Zeman  s Vladimirem Putinem

Miloš Zeman s Vladimirem Putinem Zdroj: ctk

Jednoho? Dva? Sedm? Česko chce být solidární s Británií, kde došlo k pokusu o vraždu bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dcery. Rusové mezitím obvinili Česko, že látka, jíž byl Skripal otráven, mohla pocházet z naší kotliny. Čeští experti na zahraničněpolitické otázky se včera v televizi přeli, kolik ruských diplomatů vyhostit. Je to vysoká hra, v níž je důležité, aby česká zahraniční politika mluvila jedním hlasem. Asi proto prezident Miloš Zeman poslal Vladimiru Putinovi gratulační dopis ke znovuzvolení, v němž jej pozval do Prahy a vyjádřil naději, že oba mužové budou „pokračovat i v dalších letech v přátelských, otevřených a produktivních osobních kontaktech“.

Další vysoká hra se rozehrává v politických kuloárech. Podle informací serveru iDnes by někteří politici chtěli oživit myšlenku olympiády v Praze. Vyjádření jsou opatrná. Ale proč? Až budeme mít všechna ta sportoviště, která slibuje Andrej Babiš, můžeme v pohodě uspořádat letní a zimní hry najednou. A přidat pár disciplín pro návštěvníky. Třeba adrenalinové sporty „přejdi most“, „projeď Karlín“, „najdi Žižkov“ nebo „vystup z metra alespoň přibližně tam, kde jsi chtěl“.

Na své poměry vysokou hru rozehráli také čeští komunisté. Zkoušejí mluvit Andreji Babišovi do personálního obsazení jeho vlády. Ono bylo celkem jasné, že stažení Zdeňka Ondráčka z čela komise pro kontrolu GIBS nebude úplně zadarmo.