Zápisník Ondřeje Součka: Sportem ku zdraví

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský Zdroj: Instagram

Strach z koronaviru už ovlivňuje i sportovní zvyklosti. Basketbaloví fanoušci NBA se už brzy nejspíš nebudou moci zdravit populárním plácnutím dlaní s hvězdami svého oblíbeného klubu. Vedení zámořské ligy kvůli obavám ze šíření koronaviru hráčům doporučilo, aby se vyhýbali kontaktům s diváky a nedávali jim autogramy. Kdo už vzácný podpis má, může se těšit na vyšší zhodnocení svého úlovku.

Otázkou je, zda se doporučení nepřenese i na samotné hřiště, kde je podání ruky soupeři po zápase hluboce zakořeněnou zvyklostí. Je to vyjádření úcty a ubezpečení, že souboje na hřišti budou zapomenuty a žádnou osobní nevraživost si do dalších vzájemných zápasů hráči neponesou.

Čímž se pomalu dostáváme k úvaze, zda je pro fanoušky a samotné hráče vůbec bezpečné chodit na stadiony. Třeba v Česku by taková roční pauza sportovních klání mohla pomoci alespoň rozpočtu. Jen skrze dotace totiž stát do sportu ročně napumpuje sedm miliard korun. Když k tomu připočteme i kulturu, tak už ten únorový státní schodek tak hrozivě nevypadá.