Zápisník Pavla Otta: Bezpečná země

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem často zdůrazňují, že Česko je jedna z nejbezpečnějších zemí na světě. Jenže věřte jim, když si udělali z nepravd, překrucování a bagatelizace problémů odznaky své moci.

Pro Babiše nestojí podezření ze střetu zájmů ani za řeč. Usnesení europarlamentu je prý kampaň. Tvrdí, že to spískala třicítka europoslanců. A přitom jich hlasovalo 434. Cítit se bezpečně ve společenství, kde se soustavně lže, mohou jen jedinci s hroší kůží.

Ministerstva usilovně řeší Babišův spor s evropskými institucemi včetně komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera. Snaží se dokázat, že nová unijní pravidla o konfliktu zájmů pro premiéra a holding Agrofert neplatí. Pokud by něco takového potkalo obyčejného smrtelníka nebo firmu, snaha úřadů by byla zřejmě nulová.

Ani v lesích není bezpečno, kůrovec je požírá jako snad nikdy v historii. Řešením mohly být miliardy z Fondu privatizace. Vláda je ale utratí za dárky pro voliče, rozdrobí je po stokorunách. Asi vychází z toho, že když na vás spadne suchý strom, můžete si za to sami. Je to zakotveno v zákoně, který říká, že do lesa vstupujete na vlastní nebezpečí.

Bezpečná není také dálnice D1. Být v zimě dlouhé hodiny uvězněn v koloně zvládne bez větších potíží jen člověk s kurzem přežití v extrémních podmínkách.