Zápisník Pavla Otta: Zbytečný Senát?

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Senát se změnil v nástroj boje s prezidentem Milošem Zemanem a stane se zbytnou institucí, pokud v tomto kurzu bude pokračovat. Loni v říjnu to řekl senátor Jan Veleba zvolený za SPO, partaj z politického krchova. Reagoval na stanovisko horní komory parlamentu k Zemanovu výroku o ruské anexi Krymu. Velebova předpověď se nenaplnila. Ba co víc. Po volbách posílili v Senátu demokraté, kteří budou autokratům typu Zemana a premiéra Andreje Babiše ztěžovat jejich mocenský komplot.

Po skončení komunálních voleb, v nichž ANO ztratilo Prahu a ČSSD s komunisty pohořeli, Zeman prohlásil, že se neodehrálo žádné zemětřesení. V senátním klání ale dopadla jím zkonstruovaná vládní koalice ještě hůře. Měřeno následky přírodních katastrof se samozřejmě nestalo nic fatálního. Byla to jen nevýhra.

Svůj přezíravý vztah k Senátu dal najevo i Babiš, když ke druhému kolu nepřišel a odjel do zahraničí. Pokud to byl vzkaz příznivcům ANO, aby také nehlasovali, je otázka, proč hnutí do voleb šlo. A proč si Babiš následně stěžoval na nízkou účast? Nebo je to návod, jak přilákat kvalitní kandidáty, když se na ně šéf ve finále vykašle? Babišovci jako nejsilnější vládní strana dokonce neotevřeli volební štáb. Kvůli vyhozeným 130 milionům korun za kampaň to asi nebylo. Alespoň že sociální demokraté nejsou takoví srabi a neschovávají se před médii.