Strany vyšly volby draho. Desítky milionů prodělalo i ANO

Senátní volby 2018

Senátní volby 2018 Zdroj: ČTK

Senátní volby 2018
Volební štáb Pirátské strany.
Petr Fiala přichází do štábu ODS
Andrej Babiš na tiskové konferenci po komunálních a senátních volbách
5
Fotogalerie

Souběh komunálních a senátních voleb provětraly minulý rok stranické kasy. S výjimkou Starostů a nezávislých se všechny sněmovní strany propadly do ztráty. Vyplývá to z výročních zpráv politických stran za loňský rok. Nejhůře hospodařily hnutí ANO, ČSSD a KSČM, jejichž ztráta se pohybuje v řádu desítek milionů korun. „Určitě se na hospodaření podepsal volební rok, bilance nejsou příliš překvapivé,“ zhodnotil výsledky strany politolog Petr Jüptner. Strany dohromady utratily za volby téměř půl miliardy korun.

Zatímco u senátních voleb se strany držely zákonného limitu maximálně2,5 milionu korun na jednoho kandidáta, u komunálních voleb využily některé strany toho, že zde žádný strop neplatí. Vládní hnutí ANO dalo na volby do zastupitelstev obcí více než 140 milionů korun, což je násobně víc než ostatní strany. Vysoký výdaj na komunální volby zaznamenala také ODS, která nakonec utratila přes osmdesát milionů korun.

Občanští demokraté přitom čekali o polovinu nižší volební náklady. „Důvodem byly výdaje oblastních a místních sdružení, která do svých kampaní v komunálních volbách investovala našetřené peníze z předchozích čtyř let,“ vysvětlila mluvčí ODS Jana Havelková. Drahými volbami vysvětlují svou ztrátu i ostatní strany.

Komunální volby jsou jediné, kde financování nelimituje zákon. „Když tu máte 6250 zastupitelstev a desítky tisíc kandidujících subjektů, je potenciál zastropování kampaní dost omezený. Je také otázka, jak to udělat prakticky. Jedná se o více než šest tisíc samostatných volebních systémů s různou rozlohou a počtem obyvatel,“ míní Jan Outlý z dohledového úřadu nad stranickými financemi. Například za sněmovní volby lze utratit maximálně 90 milionů korun, na volby do Evropského parlamentu pak o čtyřicet milionů méně.

Na špatném hospodaření se u některých stran podepsaly také volební neúspěchy. V minulém roce se naplno projevily špatné výsledky některých stran v předloňských sněmovních volbách. Za každý politický mandát totiž strany získávají od státu nemalé příspěvky. To platí například o komunistech, TOP 09 nebo ČSSD. „Výsledek ovlivnil na straně výnosů především nižší výběr darů a ztráta významné části výnosů ze státního rozpočtu,“ uvedl ekonomický ředitel ČSSD Martin Starec. Pro srovnání, hnutí ANO loni získalo na příspěvcích od státu 147 milionů korun, koaliční ČSSD jen 84 milionů korun.

Některé strany již uvažují o prodeji svých nemovitostí nebo snížení odměn funkcionářům. Podle politologa Jakuba Charváta však politická uskupení ztráty přirozeně doženou. „Rok 2019 bude z hlediska volebních kampaní klidnější, čekají nás pouze volby do Evropského parlamentu, kde jsou náklady na kampaně tradičně výrazně nižší," řekl Charvát. „Dá se očekávat, že v tomto roce bude závěrečná finanční bilance většiny stran mnohem příznívější a dost pravděpodobně řada stran bude schopna alespoň částečně sanovat ztráty z roku 2018," dodal.

Hospodaření stran

 

Výsledek hospodaření

Náklady na komunální volby

Náklady na senátní volby

ANO

- 42,9 mil.

140, 2 mil.

18,7 mil.

ODS

- 13,9 mil.

83,5 mil.

15,6 mil.

Piráti

- 5,6 mil.

9 mil.

5,6 mil.

SPD

- 907 tisíc

24,6 mil.

12,7 mil.

KSČM

- 30,4 mil.

9 mil.

6,2 mil.

ČSSD

- 33 mil.

29,3 mil.

12,3 mil.

KDU-ČSL

- 1,7 mil.

19 mil.

10,2 mil.

TOP 09

- 9,5 mil.

34 mil.

6,3 mil.

STAN

+ 980 tisíc

25,6 mil.

6,9 mil.

Pramen: Výroční zprávy stran