Česko jako ráj gastrobyznysu: ročně přibývají stovky nových podniků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Il Molo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Počet restaurací se za posledních devět let zdvojnásobil. Uvedla to analýza poradenské společnosti Bisnode. A to přesto, že byla v roce 2016 zavedena elektronická evidence tržeb a podnikání v oblasti restauračních služeb je dlouhodobě vystaveno nedostatku kvalifikované pracovní síly a vysoké konkurenci.

Aktuálně je v České republice 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Analýza Bisnode ukazuje, že za posledních devět let se počet restaurací zvýšil o více než 100 procent.

„Nejvíc, 2 471 firem bylo přitom založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb. Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2 050 a o rok později 1 613. Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud letos budou restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako v prvních pěti měsících, tak vznikne nejméně a zanikne nejvíce subjektů za posledních devět let,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

„Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím,“ dodává Štěpánová. 

Uvažujete o rozjetí vlastního podniku? Přečtěte si praktický návod, jak na to. Manuál E15 objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15