Na jeho kanadské hranolky se stojí fronta. Dělejte si všechno sami, radí šéf pražského bistra Garage

Hranolky s křupavým sýrem polité hnědou omáčkou prodává téměř čtyři roky na Křižíkově ulici v Karlíně.

Hranolky s křupavým sýrem polité hnědou omáčkou prodává téměř čtyři roky na Křižíkově ulici v Karlíně. Zdroj: Michaela Szkanderová

hranolkárna Garage Karlín
Vedlejší podnik provozuje jeho švagr, v bistru u něhož se dnes stojí fronty, bývala skutečná garáž.
Hranolky s křupavým sýrem polité hnědou omáčkou - Poutine
Nezbytnou výzdobou je kanadská vlajka.
Hranolky se servírují do papírové krabice.
12
Fotogalerie

V gastronomii se dá uspět hlavně neustálou kontrolou kvality, říká Michal Kubenk. Což potvrzuje i skupina lidí, která se každý den schází vždy kolem poledního a v podvečer  kolem jeho karlínského bistra Garage. 1. července to budou přesně čtyři roky, co tam místní, zaměstnanci z okolních firem, ale i přespolní vyráží na kanadskou specialitu - fritované hranolky polité hnědou omáčkou, posypané bio sýrem a trhaným masem - Poutine.

Michal Kubenk vyrostl v Kanadě, jeho otec tam provozoval restauraci. Ke gastronomickému provozu měl tedy blízko, přesto hranolkárna vznikla tak trochu neplánovaně. 

Od prvotního nápadu po otevření uběhlo zhruba 12 měsíců. „Všechno jsme si dělali se švagrem sami, finance kontrolovala manželka. Začínali jsme doslova od nuly," přibližuje Kubenk. 

Na provozu se dodnes podílí celá jeho rodina. Kontrolují nejenom kvalitu brambor, masa, omáčky, ale i to, jak se jídlo servíruje. O tom, že by úspěšný koncept prodali někomu jinému, neuvažují. 

"Myslím, že jsme byli úplně první s tak atypickou otevírací dobou," říká Kubenk. Bistro Garage stojí v místech, kde bývala skutečná garáž, otevírá v 11 hodin, o tři hodiny později se zavírá.

Friťáky opět startují v 16.30 a smaží jen do 19.30. Přestávku kuchaři využívají na přípravu čerstvého jídla. 

Prohlédněte si fotogalerii:

Za měsíc spotřebují na přípravu hranolek tři tuny brambor a denně připraví kolem 10 kil domácí jíšky do speciální omáčky, kterými se polévají hranolky. Speciální křupavý sýr, typický pro Quebek, si nechávají vyrobit.  

Po čtyřech letech fungování si Kubenk troufá říct, že se koncept uchytil. A jak uspět v gastronomii? "Recept na úspěch? Dělat si všechno sám a neustále hlídat kvalitu," uzavírá.

Uvažujete o rozjetí vlastního podniku? Přečtěte si praktický návod, jak na to. Manuál E15 objednávejte zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Premium Chceš hospodu? • E15