Čeští miliardáři ztrácejí zábrany, podmaňují si světový byznys

Komise pro hazard v Británii se v letošním výběrovém řízení rozhodla udělit loterijní a sázkovou licenci firmě Allwyn ze skupiny KKCG podnikatele a miliardáře Karla Komárka.

Komise pro hazard v Británii se v letošním výběrovém řízení rozhodla udělit loterijní a sázkovou licenci firmě Allwyn ze skupiny KKCG podnikatele a miliardáře Karla Komárka. Zdroj: Jan Juhaniak

Linet bývá označován za jeden z největších českých podnikatelských úspěchů a jeho produkty s vysokou přidanou hodnotou zároveň boří pověst Česka jakožto pouhé montovny.
Americká společnost ShipMonk s českými kořeny, jejímž zakladatelem je Jan Bednář, patří k nejrychleji rostoucím firmám.
Důkazem rozmachu českého byznysu do světa je i chemická společnost Draslovka. V roce 2021 koupila ve Spojených státech za více než 11 miliard korun divizi Mining Solutions společnosti The Chemours Company.
Tomáš Čupr, zakladatel a největší podílník on- -line prodejce potravin Rohlík, reprezentuje novou generaci miliardářů, kteří se nebojí plnit si sny expanzí za hranice země.
5
Fotogalerie

Malá země, velké nápady. Českých zástupců v globálním byznysu přibývá a nejsou mezi nimi už jen ti opravdu největší hráči. Roste nová generace podnikatelů, kteří se nebojí dělat velký byznys za hranicemi země. Přinášíme pět těch nejzajímavějších příběhů.

NA AMERIKU!

Jan Frolík, Linet

Tržby: 350 milionů eur (2020)

Linet bývá označován za jeden z největších českých podnikatelských úspěchů a jeho produkty s vysokou přidanou hodnotou zároveň boří pověst Česka jakožto pouhé montovny. V současnosti je skupina, jejíž hlavní firma sídlí v Nizozemí, největším evropským dodavatelem zdravotnických lůžek, matrací bránících proleženinám a nábytku a kompletních řešení pro nemocnice a pečovatelská zařízení. Ve finančním roce 2020/21 společnost utržila 350 milionů eur, při současném kurzu okolo 8,5 miliardy korun. V nejbližších letech chce tržby dostat nad 500 milionů eur, a to hlavně růstem byznysu na klíčovém americkém trhu.

Podnikání na mezinárodních trzích je pro Linet podle jeho zakladatele a významného akcionáře Zbyňka Frolíka zásadní. „V České republice tržíme jen zhruba čtyři procenta našich příjmů,“ řekl Magazínu E15. „Důležité je, že naše produkty a služby prodáváme prostřednictvím dvaceti dceřiných společností přímo koncovým zákazníkům, a ne jen prostřednictvím distributorů. Můžeme tak tvořit trh,“ dodal.

Většina produkce Linetu míří do Evropy, do USA a na Blízký východ. Svou pozici však chce upevnit například i v Austrálii. Proto tam – z důvodů, které zmínil Frolík – koupil v létě svého dlouholetého distributora Pegasus Health Group.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!