Forbes: Bezos je nadále nejbohatší na světě, na paty mu šlape Musk. Kellner je v žebříčku naposledy

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos opustí funkci výkonného ředitele. Nahradí ho Andy Jassy.

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos opustí funkci výkonného ředitele. Nahradí ho Andy Jassy. Zdroj: Reuters

Elon Musk, šéf Tesly, SpaceX a The Boring Company
Petr Kellner.
3
Fotogalerie

Titul nejbohatšího člověka na světě si podle žebříčku časopisu Forbes už čtvrtý rok po sobě udržel zakladatel společnosti Amazon Jeff Bezos, těsně následovaný podnikatelem Elonem Muskem. Nedávno zesnulý Petr Kellner otevíral druhou stovku nejbohatších lidí na světě, jejichž celkové bohatství se i přes ekonomickou krizi způsobenou koronavirem zvýšilo. Forbes registruje rekordních 2755 dolarových miliardářů s jměním v celkové výši 13,1 bilionu dolarů (289 bilionů korun). V roce 2019 to bylo osm bilionů dolarů (176,5 bilionu korun).

Musk se loni umístil až na 31. příčce. Hodnota jeho majetku stoupla o 126,4 miliardy dolarů, což byl nejvyšší nárůst hodnoty majetku v žebříčku. Pomohl mu hlavně růst cen akcií výrobce elektrických aut Tesla o 705 procent.

Na třetím místě je majitel francouzského konglomerátu luxusních firem LVMH Bernard Arnault, který je současně nejbohatším Evropanem. Čtvrtý je zakladatel počítačové společnosti Microsoft firmy Bill Gates. Majetek všech čtyř nejvýše postavených překonal 100 miliard dolarů. Loni měl více než 100 miliard dolarů pouze Bezos. Pátý v žebříčku skončil zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Do pětice nejbohatších lidí se po více než 20 letech nedostal investor Warren Buffett, který skončil šestý. Z lidí žijících mimo USA se do první desítky kromě Arnaulta dostal ještě Ind Mukeš Ambani na desátém místě.

Do žebříčku se letos dostalo více žen, a to 382 oproti loňským 241. Nejvíce miliardářů pochází z Asie (1149), následují Spojené státy (724) a Evropa (628).

Nejbohatší ženou je dědička francouzské kosmetické firmy L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová na 12. místě s majetkem 73,6 miliardy USD.  Nejvíce miliardářů pochází z Asie (1149), následují Spojené státy (724) a Evropa (628).

Kellner je v žebříčku naposledy

Česká republika má mezi dolarovými miliardáři největší zastoupení ze zemí střední a východní Evropy, uvádí Forbes. Jako nejbohatší Čech vystupuje v žebříčku ještě Petr Kellner, který zahynul na konci března při havárii na Aljašce. Forbes uvádí, že Kellner byl 110. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (386 miliard korun).

Proti roku 2019 se Kellnerův majetek rozrostl o 2,6 miliardy dolarů. Po jeho smrti jmění s největší pravděpodobností přejde na manželku Renatu Kellnerovou a celou rodinu. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje devět Čechů, což je dosud nejvíce. Forbes dnes žebříček zveřejnil na svém webu.

Druhým nejbohatším člověkem z České republiky je majitel skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem přesahujícím 5,5 miliardy dolarů, tedy 121 miliardy korun, který se posunul z předloňského pátého místa. Přeskočil tak Radovana Vítka, který je nyní na třetím místě a jehož realitní impérium CPI bylo ohodnoceno na 4,8 miliardy dolarů, tedy 105 miliard korun.