Nejvíce miliardářů žije v USA, ale nejrychleji jich přibývá v Číně

V New Yorku žije nejvíce dolarových miliardářů na světě. Aktuálně by jich mělo být 113.

V New Yorku žije nejvíce dolarových miliardářů na světě. Aktuálně by jich mělo být 113. Zdroj: David Vagaday/E15

Nejbohatším mužem planety zůstává zakladatel Amazonu Jeff Bezos.
Nabídka pro miliardáře v podobě limitované edice Duet leteckého výrobce Embraer a automobilky Porsche. Spolu s byznysjetem Embraer Phenom 300E se prodává  Porsche 911 Turbo S.
Nejrychleji přibývají dolaroví milardáři v Číně, nejvíce jich žije v Pekingu.
K dobrému tónu ve světě boháčů patří jachta. Například 95metrové plavidlo Madsummer amerického miliardáře Jeffryho Soffera.
5
Fotogalerie

Nejvíce dolarových miliardářů žilo loni podle studie společnosti Wealth-X o populaci světových boháčů ve Spojených státech. Z celkového počtu 2825 miliardářů ve světě mělo 788 domov v USA a připadal na ně celkový majetek byl 3,4 bilionu dolarů. Ve Spojených státech tak žilo téměř třicet procent všech miliardářů.

Za USA následuje Čína s 342 miliardáři a Německo se 153 miliardáři. V pouhých patnácti zemích přitom sídlí více než tři čtvrtiny všech globálních boháčů, kteří kontrolují osmdesát procent celkového bohatství globální smetánky.

Počet i bohatství miliardářů se loni nejrychleji zvyšoval v Číně. „Počet miliardářů vzrostl meziročně o dvacet procent na 342 a čistá hodnota jejich majetku stoupla o šestnáct procent na 1,2 bilionu dolarů,“ uvádí studie. Čína tak výrazně překonává světový průměr.

Meziročně se loni zvýšil počet světových miliardářů o 8,5 procenta na 2825. Hodnota jejich majetku vzrostla o zhruba desetinu na celkových 9,44 bilionu dolarů, zhruba 209,6 bilionu korun. Pro představu: tato částka by stačila na financování českého státu na více než 116 let.

Odborníci jsou přesvědčeni, že se čínským boháčům bude dařit i nadále. „Hodně bych sázel na Čínu, která sice problém s koronavirem vyvolala, ale z krize vychází nejméně zasažená. Alespoň podle dat, která zveřejňují,“ říká Tomáš Končický ředitel české pobočky privátního bankovního domu Bank Gutmann.  

USA a Čína hrají prim ještě v jedné statistice. Obě země mají po třech městech v žebříčku světových megapolí, kde žije nejvíce miliardářů. Vede New York se 113 miliardáři. Z amerických měst patří do první patnáctky ještě San Francisco se 77 boháči a Los Angeles se 44. Z čínských měst je v žebříku Peking, Šen-čen a Chang-čou.

Počty světových miliardářů i jejich jmění rostly loni z několika důvodů. „Nejbohatší lidé planety drží akcie firem. Při růstu finančních trhů se zvyšuje i jejich majetek,“ uvádí Končický. Růst burz vyvolalo pumpování likvidity ze strany centrálních bank, což pomohlo vylepšit náladu mezi investory a jejich chuť riskovat. Zároveň však podle studie problémy světové ekonomiky podpořily zájem o bezpečná aktiva.