Vstup do klubu elitních boháčů je nejtěžší v Monaku. Pandemie zvýšila rozdíly mezi státy

Vstoupit mezi jedno procento nejbohatších lidí v zemi je nejtěžší v Monaku. Potřebujete na to alespoň 7,9 milionu dolarů neboli 171,5 milionu korun.

Vstoupit mezi jedno procento nejbohatších lidí v zemi je nejtěžší v Monaku. Potřebujete na to alespoň 7,9 milionu dolarů neboli 171,5 milionu korun. Zdroj: profimedia.cz

Ve Švýcarsku si vstup mezi nejbohatší žádá 5,1 milionu dolarů.
Vstupenkou mezi procento nejbohatších je v USA majetek ve výši 4,4 milionu dolarů.
V Singapuru je k tomu samému třeba  2,9 milionu dolarů.
Nový Zéland: členství v elitním „klubu“ zajistí 2,8 milionu dolarů.
Stejná suma je třeba v Hongkongu.
10
Fotogalerie

Britská poradenská společnost Knight Frank sestavila žebříček světových zemí podle toho, jak je v nich obtížné zařadit se mezi jedno procento nejbohatších lidí v daném státu. První místo obsadilo s velikým náskokem Monako. Má sice jen necelých 40 tisíc obyvatel, proniknout mezi tamní smetánku ale není vůbec snadné. Je na to totiž potřeba majetek ve výši alespoň osmi milionů dolarů, tedy nejméně 171,5 milionu korun.

Další v pořadí bohatých zemí je Švýcarsko, následované Spojenými státy. V nich je ke vstupu mezi milionářskou elitu nutné jmění ve výši pěti, respektive čtyř a půl milionu dolarů. Vysoko se umístil také Singapur. Zde začínají ti největší boháči na hranici 2,9 milionu dolarů. „Je vidět, že vrchol žebříčku je hodně ovlivněn daňovou politikou v jednotlivých zemích,“ říká vedoucí výzkumu poradenské firmy Liam Bailey.

Studie podle něj také odhaluje, jak současná pandemie prohloubila rozdíly mezi bohatými a chudými státy. Suma, která je potřeba ke vstupu mezi největší boháče v Monaku, je skoro čtyřsetkrát vyšší než v poslední Keni. Počet osob žijících v chudobě se v tomto africkém státě během koronakrize zvýšil o dva miliony, odhaduje Světová banka.

OBRAZEM: Žebříček zemí s nejbohatšími elitami

Zatímco mnoho menších podniků v loňském roce zkrachovalo, pětistovka nejbohatších lidí světa za rok 2020 obohatila svá konta o 1,8 bilionu dolarů, téměř 39 bilionů korun. Nejvíce se dařilo šéfům velkých technologických společností Tesla a Amazon Elonovi Muskovi a Jeffovi Bezosovi. Ti se aktuálně střídají na pozici nejbohatšího člověka planety. Jejich jmění se pohybuje kolem dvou set miliard dolarů.

Nejvíce extrémně bohatých lidí žije stále v USA. Významný nárůst počtu milionářů a miliardářů ovšem nedávno zaznamenaly také Čína nebo Hongkong. Jejich elita má nyní trojnásobně hodnotnější majetek než před čtyřmi lety. V zemích východní Asie by měl tento trend pokračovat i v příštích letech.

Vzrůstající nepoměr mezi bohatými a chudými už teď vede v řadě států k zavádění nových daní pro ty nejmajetnější. Zvyšovat daně se chystá například americký prezident Joe Biden.

Podle Knight Frank více než třetina poradců světových miliardářů označuje růst daní za hlavní obavu svých klientů. „Vlády utratily hodně peněz a nyní jsme v podobné situaci jako po finanční krizi, kdy se všichni začali ptát, kdo to všechno zaplatí,“ uzavírá Bailey.

Minimální částka pro vstup mezi nejbohatší
(v amerických dolarech)

  • Monako 7,9 milionu
  • Švýcarsko 5,1 milionu
  • USA 4,4 milionu
  • Singapur 2,9 milionu
  • Nový Zéland 2,8 milionu
  • Hongkong 2,8 milionu
  • Austrálie 2,8 milionu
  • Irsko 2,6 milionu
  • Francie 2,1 milionu
  • Německo 2 miliony

Pramen Knight Frank, top 10 zemí