Po Elonu Muskovi by do bitcoinu mohl investovat i Netflix, myslí si miliardář Draper

Známý americký investor a miliardář Tim Draper je přesvědčen, že po Tesle do bitcoinu brzy investují také další velké společnosti. Konkrétně zmínil Netflix.

Známý americký investor a miliardář Tim Draper je přesvědčen, že po Tesle do bitcoinu brzy investují také další velké společnosti. Konkrétně zmínil Netflix. Zdroj: Wikipedia.com

Nejznámější světová kryptoměna bitcoin ve středu dosáhla na hodnotu 51 800 dolarů.
Streamovací gigant Netflix patří k největším technologickým společnostem světa. Vsadí i její šéfové na bitcoin?
Hodnotu kryptoměn pomohl v posledních týdnech vyšroubovat nahoru především miliardář a majitel společnosti Tesla Elon Musk. V únoru nakoupil bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů a o platidle se opakovaně pozitivně vyjádřil na svém twitteru.
4
Fotogalerie

Další obří světovou korporací, která v blízké budoucnosti významně investuje do bitcoinu, by mohl být Netflix. Alespoň je o tom přesvědčen Tim Draper. Známý americký miliardář a investor to řekl v podcastu společnosti Unstoppable Domains. „Reed Hastings je inovativní chlap, má spoustu kreativního myšlení a myslím, že je to stále on, kdo v Netflixu drží otěže, takže podle mě bude dalším velikánem, který kouzlu bitcoinu podlehne,“ prohlásil Draper.

Draper zároveň předpokládá, že obří internetový prodejce Amazon umožní svým zákazníkům bitcoinem platit, a zřejmě to bude velmi brzy. Už v současnosti je totiž možné na platformě za bitcoiny nepřímo nakupovat prostřednictvím třetí strany. 

Oproti tomu společnosti Google, Facebook a Apple se podle investora nejspíš nebudou spoléhat pouze na bitcoin a pokusí se vytvořit vlastní centralizované platidlo. Facebook již v tuto chvíli vyvíjí digitální měnu diem.

„Kdybych byl ředitelem v některé z těchto populárních firem, řekl bych jim, že musíme investovat minimálně několik procent našeho portfolia do bitcoinu, protože šance, že se stane platidlem budoucnosti, je vysoká,“ uvedl dále Draper. Nejznámější kryptoměna poskytuje na základě miliardářova mínění rovněž účinnou ochranu proti inflaci.

Banky, správci penzijních fondů a vůbec všechny instituce, které se starají o peníze jiných lidí, nebudou mít podle Drapera za pár let jinou možnost než držet tyto prostředky v kryptoměnách. „Většina firem se nakone připojí k bitcoinovému hnutí,“ míní investor a konkrétně jmenoval ještě společnosti Blackrock a Fidelity. 

Bitcoin ve středu opět výrazně posílil o sedm procent a dosáhl na hodnotu 51 800 dolarů, nejvyšší od 25. února. Během čtvrtečního dopoledne však opět zlevnil a klesl pod padesát tisíc dolarů. 

Tim Draper je dlouholetým a zarputilým zastáncem nejsledovanější kryptoměny a sám do ní štědře investuje. Například v roce 2014 si výhodně nakoupil necelých třicet tisíc bitcoinů jen za 19 milionů dolarů. Dnes má stejné množství této kryptoměny hodnotu asi 1,3 miliardy dolarů. Miliardář už v minulosti řekl, že na přelomu let 2022 a 2023 může bitcoin dosáhnout ceny až 250 tisíc dolarů. 

Bitcoinovou horečku ovšem nedávno rozpoutal především jiný světový boháč - šéf Tesly Elon Musk. Jeho firma si pořídila letos v únoru bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů, skoro 33 miliard korun, a hodnotu kryptoměny pomohl Musk vyšroubovat nahoru i svými četnými pozitivními příspěvky na twitteru. Tesla současně povolí, aby se bitcoinem dalo platit za její elektromobily.  

Naopak spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates minulý týden před mamutími investicemi do bitcoinu varoval. Upozornil na jeho energetickou náročnost a také, že může napomáhat kriminálním aktivitám. „Pokud jste chudší než Elon Musk, měli byste se asi bitcoinu vyvarovat,“ řekl Gates agentuře Bloomberg. Sám prý žádné bitcoiny nevlastní.

Události z posledních týdnů nicméně naznačují, že bitcoin se nevyhnutelně stává tématem pro širokou veřejnost. Třeba vydavatel platebních karet Mastercard před měsícem slíbil, že ještě v tomto roce budou zákazníci moci přes běžné karty Mastercard akceptovat kryptoměny a platit s nimi bez nutnosti převodu na jiné platidlo.