Nové maximum za basketbalovou kartičku. Mladý LeBron za skoro dva miliony dolarů

LeBron James (s míčem)

LeBron James (s míčem) Zdroj: ČTK/AP

Vydražená kartička
LeBron James je dnes nejen skvělým basketbalistou, ale i podnikatelem.
Vydražená kartička
LeBron James
5
Fotogalerie

Pokud jste někdy sbírali kartičky sportovních hvězd, rozhodně je nevyhazujte. Za rekordních 1,8 milionu dolarů (42 milionů korun) byla nyní vydražena sběratelská kartička basketbalové hvězdy LeBrona Jamese s vlastnoručním podpisem z jeho nováčkovské sezony v NBA 2003/04. 

Částka téměř dvakrát přesáhla dosavadní maximum zaplacené sběratelem za podobný suvenýr. V květnu se prodala karta baseballové hvězdy Mikea Trouta za 923 000 dolarů (21,5 milionu korun). Odhady toho, kolik bude stát čerstvě dražená memorabilie, se pohybovaly kolem hranice milionů dolarů. 

Jamesových kartiček s tímto konkrétním motivem bylo vyrobeno jen 23 kopií a v aukci se ocitla jedna z pouhých dvou, jejichž stav byl podle speciálních kritérií oceněn kvalitou 9,5, přičemž maximum je 10. Během téměř měsíční aukce došlo na 34 příhozů a podle médií ji nakonec získal sběratel Leore Avidar.

Pětatřicetiletý čtyřnásobný držitel ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče ligy James se v současnosti připravuje na dohrávku přerušené sezony, v níž usiluje o čtvrtý titul v kariéře a první v angažmá v Los Angeles Lakers. Předchozí tři získal třetí nejlepší střelec v historii NBA s Miami (2012 a 2013) a Clevelandem (2016).