Český výrobce vzduchotechniky přešel pod německého majitele. Ve skupině TROX teď hodlá dobýt i východ EU

Trox

Trox Zdroj: Trox

Trox
Zleva Karl Palmstorfer, nový jednatel, Pavla Zálešáková, bývalá jednatelka, Jan Zahrádka, jednatel
3
Fotogalerie

Za ojedinělý a náročný označují rok 2020 bývalí majitelé společnosti Tech-Trade Pavla Zálešáková a Jan Zahrádka. V době pandemie koronaviru svoji firmu prodali německé společnosti Trox GmbH, čímž došlo ke vzniku subjektu s názvem TROX Tech-Trade, s.r.o. Ten i nadále sídlí v jihomoravském Hodoníně, kde nyní hodlá rozšiřovat výrobní prostory, chce navýšit počet zaměstnanců a díky novému majiteli také rozšířit obsluhované trhy o střední a východní Evropu.

 

 

 

 

Co bylo pro Tech-Trade v posledních měsících komplikovanější? Příchod nového vlastníka, nebo pandemie koronaviru?

Pavla Zálešáková: Obojí bylo ojedinělé a výjimečné. Minulý rok byl pro všechny náročný psychicky i fyzicky, i když začal tak hezky: Po 25 letech úspěšné existence firmy jsme obdrželi Výroční cenu města Hodonín za rok 2019.

S pandemií koronaviru bojujete více než rok, jak se podepsala na chodu firmy?

Jan Zahrádka: Přenastavili jsme některé procesy, začali praktikovat hygienická opatření vedoucí k prevenci, umožnili jsme práci z domova tam, kde to bylo možné. Výrobní prostory větráme jednotkami se speciálními filtry snižujícími riziko infekce.

Pavla Zálešáková: Testujeme zaměstnance nad rámec předpisů v zájmu zdraví všech a jako prevenci zabránění výpadku chodu firmy. Omezili jsme návštěvy a jednání s obchodními partnery vedeme přes internet. Chod výroby ale ztížil jarní zákaz vstupu kolegů ze Slovenska.

Nicméně vzhledem k naší prosperitě jsme si i tak mohli dovolit darovat 570 tisíc korun do nemocnic v regionu na pořízení přístrojů pro boj s nemocí COVID-19.

Museli jste omezit výrobu?

Pavla Zálešáková: S příchodem koronaviru přišel nečekaně doslova boom zakázek. Řešili jsme tedy opačný problém, jak zvládnout takový nápor a splnit dodací termíny. V průběhu roku jsme přijímali nové pracovníky.

Využili jste zaváhání některých zahraničních konkurentů a získali jejich zakázky?

Pavla Zálešáková: O zakázky konkurence jsme neusilovali. Máme stabilní, široký a lety prověřený okruh obchodních partnerů, kteří dlouhodobě naplňují kapacitu výroby měrou vrchovatou.

Ke změně majitele se vázaly také ekonomické audity. S jakými výsledky jste jimi prošli?

Jan Zahrádka: Bez dobrých výsledků by proces prodeje firmy zřejmě nebyl vůbec možný.

Co všechno se změnilo s příchodem nového vlastníka?

Pavla Zálešáková: Pandemie komplikuje kontakt se zahraničím. Firma pokračuje naplno v dřívějším stylu za spolupráce původních vlastníků. Přibyly nové korporátní administrativní povinnosti, které nás významně nezatěžují. Vedeme konferenční hovory v rámci koncernu, tím poznáváme nové kolegy.

Co očekává nový vlastník od současného managementu a pracovníků? A co vy očekáváte on nového vlastníka?

Jan Zahrádka: Firma Tech-Trade nebyla na prodej. Po oslovení firmou Trox jsme s prodejem souhlasili z několika důvodů. Koncern s celosvětovou působností má v oblasti vzduchotechniky velmi dobrý kredit. Klíčový byl jejich zájem pokračovat v nastaveném duchu. Cíl zachovat vše původní a cenné ­- sortiment i zaměstnance, a rozšířit aktivity o další výrobní programy, vytvářet nová pracovní místa. K tomu je nutné rozšířit v co nejkratší době výrobní prostory.

Pavla Zálešáková: Doufáme v udržení rodinné atmosféry, vysoké produktivity práce, pracovní morálky a konkurenceschopnosti. Snad mnohdy svazující korporátní pravidla negativně neovlivní nastavené procesy.

Vyrábíte bytovou vzduchotechniku a také potrubí. Zůstávají vaše výrobky v Česku? Případně kolik procent míří do zahraničí a kam?

Pavla Zálešáková: Po celou dobu existence vyrábíme především pro export. Více než 90 procent produkce míří na trhy západní části Evropské unie, především do Německa. Export by měl dále růst, Trox chce rozšířit prodej na trhy střední a východní EU.

O jaké vaše výrobky je největší zájem? A proč?

Jan Zahrádka: Zpracováváme tenké plechy. Vyrábíme z nich vzduchotechnické rozvody pro bytové větrání zejména nízkoenergetických staveb. Naše výrobky tedy dodáváme prakticky všem význačným výrobcům rekuperačních jednotek. Vyrábíme ale i vzduchotechniku žíhacích pecí anebo atypické produkty na zakázku. Průběžně přebíráme i část sortimentu firmy Trox.

V čem jsou zahraniční zákazníci jiní, než čeští? Požadují jiné výrobky?

Jan Zahrádka: Zahraniční zákazníci jsou nároční, citliví na dodržování partnerských dohod. A cení si dodržování daného slova. Bývají příjemně překvapeni úrovní řízení výroby, technologiemi, strojovým vybavením, produktivitou práce, flexibilitou, rychlostí a kvalitou produkce. Pravděpodobně nic podobného na východě nečekají. Poptávají stále nové výrobky. Přímý kontakt s výrobci jednotek, projektanty a montážními firmami vede k inovaci a rozšiřování portfolia výroby.

Budete díky rostoucímu zájmu o vaše výrobky nadále navyšovat výrobní kapacity?

Jan Zahrádka: V plánu je výrazné rozšíření výrobních prostor i výrobního programu o nové produkty. Ruku v ruce s tím půjde navýšení počtu zaměstnanců a vstup na trhy zemí střední a východní EU.

Získali jste certifikaci společnosti Bisnode. Přinesla vám větší důvěru od zahraničních partnerů?

Pavla Zálešáková: Toto ocenění obchodní partneři všeobecně vnímají pozitivně. Berou jej jako doklad korektnosti, kvality a ekonomického zdraví firmy.

 

 

Zleva Karl Palmstorfer, nový jednatel, Pavla Zálešáková, bývalá jednatelka, Jan Zahrádka, jednatelZleva Karl Palmstorfer, nový jednatel, Pavla Zálešáková, bývalá jednatelka, Jan Zahrádka, jednatel

 

Pavla Zálešáková (67 let)

Ve společnosti TROX Tech-Trade zodpovídá za finance, logistiku a obchod. Do ledna 2021 jednatelka Tech-Trade s.r.o., původním povoláním učitelka chemie-biologie. Relaxuje dlouhými rodinnými procházkami přírodou, plaváním či fotografováním. A ráda dělá druhým radost.

Jan Zahrádka (77 let)

Jednatel společnosti TROX Tech-Trade, vystudovaný strojní inženýr. Neustále má hlavu plnou plánů, projektů a vizí, jak firmu dále rozvíjet, technologicky rozšiřovat, inovovat a neusnout na vavřínech. Koníčkem jsou mu kromě práce ve firmě dlouhé procházky přírodou.