Jáchymovský tolar má novodobou verzi. Oblíbený je hlavně mezi investory

Jáchymovský tolar

Jáchymovský tolar Zdroj: Česká mincovna

Dobová představa o těžbě stříbra
Jáchymovský tolar
Americký dolar inspirovaný dolarem
Americký dolar inspirovaný dolarem
5
Fotogalerie

Mezi historická díla, na která může být český národ hrdý, patří bezpochyby i jáchymovský tolar. Dnes si jeho novodobou verzi lze pořídit jako investici, a to v ceně od 1690 až po více než 4,8 milionu korun.

Původně šlo o stříbrnou minci, která vznikla v Českém království roku 1520. Její popularita byla tak velká, že se dočkala řady napodobenin po celé Evropě. Málokdo přitom ví to nejzajímavější – zkomolením jejího názvu vzniklo pojmenování dolar.

Za rozvojem mincovnictví v českých zemích byl především dostatek stříbra. Nejprve se zde razily středověké denáry a na ně navázaly legendární pražské groše. Pak vznikly první zlaté mince – florény a dukáty. Po nich už přišly tolary.

Tolary byly stříbrné mince ražené podnikavým rodem Šliků v Krušných horách. Protože Šlikové na rozdíl od panovníků nešidili ryzost stříbra, stalo se jejich platidlo velmi oblíbeným. V době, kdy nepřejícný král ražbu tolarů Šlikům zakázal, už byly známé a uznávané daleko v zahraničí.

Jejich dobrým jménem se inspirovaly například holandské dalery. Protože těmito holandskými mincemi se platilo mimo jiné v koloniích v Severní Americe, k dalšímu zkomolení českého slova byl už jen krůček.

První americká mince jménem dolar vznikla v roce 1794 a u svého českého prapředka se inspirovala nejen, pokud jde o jméno, ale dokonce i o váhu a ryzost použitého stříbra.

Dnes se k odkazu tolaru vrací Česká mincovna, která jako jediná v České republice disponuje právem razit skutečné mince. Sídlí v Jablonci nad Nisou a za více než čtvrt století své existence vyrazila přes tři miliardy mincí. Vyrábí veškeré kovové oběživo pro Českou národní banku, ovšem investorům nabízí také krásné, především zlaté kousky. Vhodné hlavně pro uložení majetku.

Ze zlata jsou i investiční mince s motivem tolaru – proto ta největší stojí tolik, obsahuje totiž přes 3 kilogramy žlutého kovu. Na jedné straně jsou vyobrazeny nejkrásnější jáchymovské tolary, na druhé pak první americké dolary.

Současný tolar určený hlavně k investiciSoučasný tolar určený hlavně k investici|Česká mincovna