Cambridge hledá profesory LEGA

Zdroj: lego

Pochází z Dánska, má mnoho barev a tvarů, a když na to šlápnete bosou nohou, bolí to jako čert. Řeč je samozřejmě o LEGU. Možná si myslíte, že je to jen hračka pro malé děti, ale profesoři z univerzity v Cambridge by s vámi nejspíš tak úplně nesouhlasili.

I když je každá krabice LEGA opatřena věkovým doporučením, který ani u těch nejobtížnějších kousků zpravidla nepřesahuje dvanáct let, své místo najde dánská stavebnice i ve vzdělávacím programu proslulé britské univerzity s více než osmi set letou tradicí.

Vedení Cambridge se po vzoru J. A. Komenského rozhodlo, že vyzkouší „Školu hrou“. Univerzita nedávno přijala příspěvek od LEGO Foundation v hodnotě 1,5 milionu liber na založení a provoz výzkumného centra, které by se zaměřilo na hru ve vzdělávání, vývoji a učení. Nadace se zavázala „vybudovat místo, kde učení hrou pomáhá dětem k větší kreativitě, zájmu a touze po vzdělání.“

Na plat ředitele centra uvolní LEGO Foundation dalších 2,5 milionů liber, což je v přepočtu 94,7 milionů korun. Na kolik by si mohl ředitel měsíčně přijít, zatím není jasné, rozhodně se však nemá jednat o zanedbatelnou částku. Šéf centra se stane také členem místní pedagogické fakulty.

Ještě než si začnete balit všechny svoje kostičky a „čuplíky“ a vyrazíte na pohovor, musím vám bohužel prozradit, že pozice „profesora LEGA“ je zatím pouze v jednání. Konečný verdikt padne v říjnu po zasedání předsednictva Cambridgské univerzity. Mezitím můžete oprášit své staré stavebnice a složit si z LEGA třeba strukturovaný životopis.