Glosa: Už vím, kdo jsem. Díky, diskutéři!

Oslavy 17. listopadu v Praze

Oslavy 17. listopadu v Praze Zdroj: Michael Tomeš

Oslavy 17. listopadu v Praze
Oslavy 17. listopadu v Praze
Oslavy 17. listopadu v Praze
Oslavy 17. listopadu v Praze
Oslavy 17. listopadu v Praze
37
Fotogalerie

Zúčastnil jsem se natáčení videa Nedopustíme, studentského manifestu k 17. listopadu. Jsem rád, že jsem do toho šel. Díky těm dvěma krátkým záběrům se mi dostalo, kromě slávy, červených koberců a rozhovorů ve všech velkých časopisech, ještě jedné přidané hodnoty – z diskuze pod klipem jsem konečně zjistil, kdo jsem, jak žiju, odkud pocházím a jaká bude moje budoucnost. Díky!

Na svět jsem přišel samozřejmě v Praze, na čemž nic nemění fakt, že jsem se narodil v Karlových Varech a vyrůstal v malé vesničce nedaleko, kde nebyla a dodnes není vůbec žádná kavárna. Bohužel jsem si nevybral správný rok. Narodil jsem se moc pozdě na to, abych se mohl odvolávat na nějaké hodnoty, u kterých jsem nebyl, i kdyby byly tak univerzální jako ideály sametové revoluce.

Další mojí chybou byla volba studijního oboru. Ten je mi totiž úplně k ničemu a nikdy se v něm neuplatním. Maximálně se stanu, když budu mít obrovské štěstí, pijavicí v nějaké neziskovce. Kdybych si vybral Vysokou školu života, mohl jsem občas utrousit nějaké to moudro. Jenže to teď nemůžu, a pokud svůj život okamžitě a zcela nezměním, skončím jako žebrák, bezdomovec nebo externista nevládní organizace.

Školu, která ze mě udělá nezaměstnaného budižkničemu, mi samozřejmě platí rodiče. Ty poslední čtyři roky, kdy jsem chodil každý den do práce, jsem si stejně kupoval jen drogy a cigára. Ale co to tady plácám, vždyť já vlastně ani nevím, co to práce je.

Říká se, že máš nejdřív poznat sám sebe, abys porozuměl druhým. Já to měl naštěstí přesně naopak, když mi druzí porozuměli a já se díky nim poznal.

Skutečné české problémy

Místo falešného a prázdného manifestování se mám začít okamžitě zajímat o zásadní problémy této země. Dobrá, tak jedno po druhém. Je potřeba: (1) umlčet ČT, především kvůli tomu, co předvádí (libovolných) posledních čtrnáct dní, (2) vstoupit do panslovanského Putinova impéria, kde budeme konečně mezi svými, (3) vymýtit kulturní marxismus a multikulturalismus a bránit naše hranice, ať už to znamená cokoliv a (4) bez odkladů se zbavit americké propagandy, která zasáhla všechny studenty z našeho videa.

Pak už se budeme mít jenom dobře. Rusko už nás přece osvobodilo dvakrát a má dostatek sil, aby to zvládlo i potřetí.

Upozornění: Text se samozřejmě nezakládá na žádné reálné zkušenosti. Nic tak ošklivého, co by byť jen vzdáleně mohlo připomínat útěk hrdiny filmu Vykoupení z věznice Shawshank, se přece na internetu nemůže stát.