Putinovy pravdy: Československo bylo kolonií

Dlaždičky proti tankům. Byli i tací Pražané, kteří se tankům lídra Varšavské smlouvy postavili s holýma 
rukama. Barikády z tramvají a autobusů hájili  dlažebními kostkami a lahvemi plněnými hořlavinami.
Za dveřmi už ale číhala normalizace.

Dlaždičky proti tankům. Byli i tací Pražané, kteří se tankům lídra Varšavské smlouvy postavili s holýma rukama. Barikády z tramvají a autobusů hájili dlažebními kostkami a lahvemi plněnými hořlavinami. Za dveřmi už ale číhala normalizace. Zdroj: ctk

Hlavním důvodem ruské okupace československého území byla ochrana našeho státu před vojsky NATO, dozvěděli bychom se 21. srpna z obrazovek České televize, která na toto výročí chtěla odvysílat nový dokument o vtrhnutí armády SSSR do Československa z dílny státní ruské televize Rossija.

Nicméně se to nedozvíme. Rossija po salvě kritiky odstranila dokument bez vysvětlení ze svého distribučního katalogu. Pokud ale rozumíte rusky, můžete si ho pustit na Youtube.

Ruský internet nabízí při hledání informací o vpádu sovětských vojsk do Československa desítky odkazů. Jako první vyjede Wikipedie. Otevřený zdroj informací uvádí, že SSSR se bála sílící liberalizace a svržení socialismu v naší zemi, a proto se rozhodla pro vojenský vpád. Zároveň říká, že ruská armáda chtěla okupací poukázat na svou sílu a zastrašit západní země, analogicky s kritizovaným dokumentem však znovu vysvětluje vpád jako ochranu Československa před NATO. Ostatní ruské mediální zdroje už prezentují relevantnější informace.

Když si do historické rovnice Československa a SSSR dosadíme dnešní Ukrajinu a Rusko, můžeme se dohadovat, jaké by mezi nimi mělo stát znaménko. Jasné však je, že pro Rusko by dnes nebylo chytré poukazovat pravdivě na historickou událost, která může z části odrážet jeho nedávné politické působení na Krymu. Kdyby státní televize natáčela pravdivé dokumenty, narušila by svou vlastní propagandu zacílenou na „masáž“ vlastních občanů a pečlivě konstruovaný statut ochránce blízkých zemí v nouzi. Navíc by si sama přidělala nálepku okupanta.

Jak propaganda dokumentu opravdu funguje, se můžete sami přesvědčit v komentářích na YouTube. Ne jeden Rus tam opovrhuje Českou republikou, a naopak se dožaduje úcty za její osvobození během druhé světové války. Je až k neuvěření, jak velká část komentátorů se ospravedlňuje tím, že jiné země, respektive USA, zabíjely tisíce lidí ve Vietnamu a my Češi se nemůžeme smířit s „jenom“ stovkou mrtvých. Jestli měl ve středověku lidský život malou váhu, jak velkou ji má dnes, když si lidé mezi sebou začnou přepočítávat, kolik lidí zemřelo čí vinou a že vlastně stovka má do tisíce daleko?

Mnou oslovení mladí Rusové nejsou s to vyjádřit vlastní názor na věc nebo respektive je jim zatěžko odpoutat se od toho, co se dozvěděli ve školách. Mnozí to interpretují jako pomoc menším republikám, druzí zase jako kolonizaci. „Všechny velké země měly v historii kolonizační území, která ‚vydělávala‘ do společné kasy. Je to normální imperialistické chování obrovských států. Vždyť Amerika měla taky kolonie,“ uvádí student technické univerzity v Rusku. Někteří si dokonce myslí, že jsme se měli lépe se SSSR než jako svobodný stát.

V samotném dokumentu několikrát zazní, že Varšavská dohoda byla podepsána jako odpověď na vznik NATO, jenž podle dokumentu iniciovala „nevděčná“ Velká Británie. Jestli však očekáváte, že se z dokumentu dozvíte „pravdu“, nemějte raději žádná očekávání. V závěru by se mohlo dostavit zklamání. Již v prvních minutách dokumentu je docela jasně uvedeno, že všechny spisy týkající se vzniku Varšavské dohody jsou stále utajené a jediné, co z archivu uvidíte, je prohlášení o vstupu vojsk SSSR na československé území.