VIDEO: Co všechno předpověděl Bill Gates

Bill a Melinda Gatesovi se rozvádí
Bill a Melinda Gatesovi se rozvádí
Melinda Gatesová
Melinda Gatesová
Melinda Gatesová
6
Fotogalerie

Zakladatel Microsoftu a dlouho nejbohatší muž planety se pro většinu lidí zapsal jako muž, který zbohatl na Windows. Navenek sice nikdy nepůsobil jako kdovíjaký technologický vizionář. Jenže aby se svými operačními systémy uspěl, musel Bill Gates vidět dopředu. 

Od roku 1987 je Gates zařazován do žebříčku nejbohatších lidí světa, který pravidelně zveřejňuje časopis Forbes. Mezi roky 1995 až 2017 mu opakovaně patřila první příčka. Manželé Bill a Melinda Gatesová oznámili, že připravují rozvod. 

Z hlediska toho, jaký majetek připadne Melindě, jsou tedy klíčové dvě záležitosti. Zaprvé ta, zda oba exmanželé budou dále společně rozvíjet svoji nadaci. Znalci podobných situací mají za to, že nakonec jim toto odhodlání nevydrží. Zřejmě by se pak musel dělit i majetek nadace.  

"Zásadní bude i to, jak rozhodne soud, respektive jakou částku ze sumy 129 miliard dolarů případně Melindě přiřkne. Zřejmě to nebude rovná polovina, tedy 64,5 miliardy dolarů, na druhou stranu je pravděpodobné, že Melinda z rozvodového řízení vyjde se sumou vyšší než uvedených 38 miliard, které připadly Mackenzie Scottové po rozvodu s Bezosem. Pravděpodobně tak půjde opravdu o nejdražší rozvod dějin," vypočítává Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Trinity Bank s tím, že je ale současně otázkou, zda Melinda svým majetkem překoná současný zhruba šedesátimiliardový majetek Mackenzie Scottové, který se jí od rozvodu zejména díky citelnému růstu ceny akcií Amazonu dále rozrostl. 

Melinda Gatesová by se po rozvodu mohla ocitnout mezi dvacítkou nejbohatších lidí světa. Bill Gates by pak podle Kovandy ze čtvrtého místa pravděpodobně sestoupil na začátek druhé desítky žebříčku nejbohatších lidí světa.