Co vám (ne)uteklo: Den zúčtování na burzách se blíží, koruna sílí, Apple chystá revoluci...

Video placeholde
Společnost UBM Development Czechia dovedla k úspěšné kolaudaci dlouhou a náročnou rekonstrukci více než 100 let starého bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy.
Společnost UBM Development Czechia dovedla k úspěšné kolaudaci dlouhou a náročnou rekonstrukci více než 100 let starého bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy.
Společnost UBM Development Czechia dovedla k úspěšné kolaudaci dlouhou a náročnou rekonstrukci více než 100 let starého bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy.
Společnost UBM Development Czechia dovedla k úspěšné kolaudaci dlouhou a náročnou rekonstrukci více než 100 let starého bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy.
22
Fotogalerie

Rok 2021 byl turbulentním pro český byznys. Část podnikatelů a firem čelila těžké krizi, některá odvětví však i přes obtíže zaznamenala nevídaný úspěch. Pojďme se podívat na několik klíčových událostí, které loni zarezonovaly byznysem i celou českou ekonomikou.

Česká měna ukazuje svaly. Může ještě zpevňovat, soudí ekonomové

Koruna má za sebou vydařený závěr minulého i začátek letošního roku. Jedno euro se v polovině týdne na finančním trhu obchodovalo okolo 24 korun a 50 haléřů. Ještě na podzim přitom stála společná evropská měna více než 25 korun a 50 haléřů. Koruna je nyní nejpevnější nejen od začátku roku 2020, tedy od období před příchodem pandemie, ale dokonce od roku 2012. A podle oslovených ekonomů by posilování ještě nemuselo končit.

Tisíce lidí nezvládají platit účty za energie. Dodavatelé se připravují na jejich odpojení

Lidí, kteří po pádu řady firem z energetického byznysu zůstávají u dodavatelů energií poslední instance, postupně ubývá. Dle údajů ministerstva průmyslu a obchodu jich těsně před vánočními svátky bylo asi 60 tisíc z původního téměř milionu. Tisíce lidí ale nezvládly v režimu dodavatele poslední instance platit vyšší účty za energie a firmy už zahájily upomínací proces. V režimu DPI mohou lidé zůstat jen šest měsíců, poté už hrozí odpojení od elektřiny nebo plynu.

Bývalé sídlo Investiční a poštovní banky se mění v hotel. Rakušané zkolaudovali Andaz Prague

Rakouské skupině UBM se podařilo zkolaudovat zrekonstruovanou budovu více než 100 let starého bývalého Cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí v centru Prahy. V historické budově začne letos na jaře fungovat luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který bude premiérou pro vstup renomované sítě Hyatt do Česka.

 

Česko lobbuje za své první mistrovství světa v rallye. Ve hře je Šumava i Zlín

Formule 1, mistrovství světa silničních motocyklů a mistrovství světa v rallye – ani jeden z tria nejprestižnějších světových motoristických podniků se v Česku aktuálně nejezdí. Změnit to chce Autoklub ČR, jehož prezident Jan Šťovíček byl koncem loňského roku zvolen do nejvlivnější Světové rady motorsportu. Dostat do Česka monstrózní byznys s formulemi je podle něj nereálné stejně jako v dohledné době obnovit dluhy zatíženou brněnskou Grand Prix silničních motocyklů. Globální pozornost by však do Česka mohli přitáhnout nejlepší šoféři v rallye.

Chvaletický mangan získal podporu evropské rozvojové banky, do projektu dala miliony dolarů

Kanadští těžaři jsou o velký krok blíže těžbě manganu v Čechách. Opatřili si totiž další peníze na rozjezd byznysu. Kanadská firma Euro Manganese, jejímž stěžejním projektem je dolování manganových rud v oblasti kolem Chvaletic na Pardubicku, totiž uzavřela dohodu s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. Ta do byznysu na získávání manganu z bývalých odkališť po těžbě pyritu nalije 8,5 milionu kanadských dolarů, tedy takřka 150 milionů korun, a to výměnou za 4,5procentní podíl v kanadském těžaři.

Dluhopisy Republiky dostaly stopku

Ministerstvo financí pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisů Republiky. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu v letošním roce, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zatím poslední 13. emise dluhopisů skončila 23. prosince a lidé si objednali rekordní objem dluhopisů za 41,1 miliardy korun.

Superbrand bitcoinu se hroutí. Podíl mince na trhu spadl na úroveň kryptoměnového pravěku

Bitcoin se vrací k počátkům. Alespoň svou vahou v kryptoměnovém světě. Hodnota všech doposud vytěžených digitálních mincí počátkem týdne tvořila nejmenší podíl z celého trhu s virtuálními měnami od jara 2018 – tedy od doby, kdy byl kryptoměnový svět stále ještě v plenkách a cena bitcoinu kolísala kolem sedmi tisíc dolarů, šestiny současného stavu. Podle znalců to může být prolog další vlny ústupu bitcoinu z globální kryptoměnové scény ve prospěch nováčků.

Jan Vedral: Den zúčtování na burzách se blíží, čeká nás pomalá smrt

Česko zřejmě čeká jeden z nejméně příjemných makroekonomických scénářů, který se dá z učebnic vyčíst. Totiž stagflace. Tedy éra, během které nepochopitelně rostou ceny a země přitom ekonomicky nesměle přešlapuje z nohy na nohu. Lidé trpí zdražováním a zároveň nejistotou, zda pro ně ještě příští měsíc bude v práci místo. Stagflace je ovšem nejen symbolem ekonomického i psychologického marasmu, ale investorského tápání. „Nebezpečné je, že chybí lidé, kteří by si něco takového ještě pamatovali. Ti už jsou buď mrtví, nebo staří a nikdo je už neposlouchá. A ostatní jim říkají: to samé tvrdíš deset let a kdybychom na tebe dali, tak bychom přišli o celý ten nekonečný investiční závod," říká šéf investiční společnosti Conseq Jan Vedral.

Šest způsobů, jak letos získat nové zaměstnance a udržet si ty stávající

Většinu českých firem loni trápil extrémní nedostatek vhodných uchazečů a tento trend se v letošním roce jen tak nezmění. Krizi na trhu práce pravděpodobně prohloubí i relativně pomalý růst mezd v některých oborech, který se navíc znehodnotí inflací. Těžkým úkolem náborářů v roce 2022 bude oslovit dosud nevyčerpané zdroje pracovní síly a udržet loajalitu stávajících zaměstnanců. Níže nabízíme šest způsobů, jak nepřijít v novém roce o pracovníky, a jak naopak získat nové.

Apple v roce 2022: Nový iPhone už na jaře a očekávaná revoluce

Rok 2021 v podání Applu ukázal, že tato společnost pořád umí překvapit. Čipem z počítače osadila svůj tablet, uvedla zcela nové příslušenství a také kompletně změnila svůj pohled na profesionální notebooky. Inovace se samozřejmě čekají i v roce 2022. Je ale otázkou, zda na sebe sám Apple neupletl tak trochu bič.

Éra méně bystrých investorů končí. V roce 2022 vydělají znalci účetnictví a milovníci inflace

Pozvolný sestup nohama na pevnou zem. Tak by se dala v kostce popsat premisa investičního roku 2022. Právě v tomto roce by se totiž měl na obou stranách Atlantiku zadrhnout motor, který poháněl akciové burzy nejen od počátku pandemie, ale už dlouhá léta předtím. Totiž politika levných peněz, či peněz rovnou zadarmo, kterou hlavní centrální banky razily kvůli podpoře svých ekonomik. Politika se ovšem loni vymkla kontrole a probudila spící bestii jménem inflace. Právě její krocení se stane červenou nití investic v letošním roce.

Dominik Stroukal: Přichází rok metaversu a s ním obrovský byznys

Když loni Mark Zuckerberg přejmenoval Facebook na Meta a představil svůj koncept virtuálního světa pro všechny, vzbudil u veřejnosti smíšené pocity. Na jednu stranu to bylo poměrně úsměvné – připojíte si brýle s virtuální realitou a vaše postavičky v novém světě si budou moci postavit digitální pokojíčky a zahrát na dálku ping-pong. S grafikou, kterou dnešní teenageři pamatují už od svých prvních her, to na žádnou velkou revoluci nevypadalo.

Slevy na jízdném loni vyšly na 3,5 miliardy a letos to bude dvojnásobek. Vláda je upraví

Pouze studenti a senioři, kteří podporu státu nezbytně potřebují, mají mít napříště výrazně levnější cestování vlaky a autobusy. Za loňský rok tyto dotace spolknou 3,5 miliardy korun, za letošek to má být téměř dvojnásobek. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce slevy na jízdném analyzovat a pak změnit, aby byly cílenější.