Co vám (ne)uteklo: PPF expanduje, na Wall Street rostou obavy, firmy kalkulují růst mezd..

Video placeholde
Celkový objem alokovaných investic pro tyto transakce a budoucí rozvoj byznysu na trhu v USA překročil po roce působení PPF Real Estate v Americe částku 500 milionů dolarů.
Akvizice v Orlandu je druhou transakcí PPF Real Estate USA po převzetí kancelářského parku Mansell Overlook v Atlantě na začátku tohoto roku
Skupina PPF okončila převzetí rozsáhlého kancelářského objektu v Orlandu na Floridě, SouthPark Center, který je považován za jeden z nejžádanějších příměstských komplexů na jihovýchodě Spojených států.
Transakce patří mezi největší svého druhu na trhu kancelářských nemovitosti v centrálním regionu Floridy
Společnost PPF Real Estate Holding získala v metropolitní oblasti Atlanty velký kancelářský areál Masell Overlook
16
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Šlágr TV láká diváky na pochybné cenné papíry svého akcionáře. Je to podvod, tvrdí advokát

Po nedávném obvinění investora Ondřeje Janaty z miliardového podvodu na drobných investorech se na českém finančním trhu objevila další podezřelá investiční nabídka. Vytasila se s ní televizní stanice Šlágr, která se snaží prodávat pochybné cenné papíry. Jde o akcie společnosti Riocath FNDB, které jsou nabízeny jednak prostřednictvím firemního webu, jednak na internetových stránkách hudební stanice.

Firmy začínají kalkulovat růst mezd pro příští rok. Pod inflaci nepůjdeme, shodují se odbory

Nedostatek pracovníků, rostoucí inflace a zvyšování výrobních a provozních nákladů jsou hlavní položky, které ovlivňují stále probíhající rozhodování podniků o míře zvýšení mezd pro příští rok. „Firmám, které stále bojují s nedostatkem pracovníků, často nezbývá nic jiného než mzdy zvyšovat, i když tempo vzhledem k růstu nákladů na energie či materiál může být v příštím roce v průměru nižší než letos,“ komentuje výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Pavel Prokop výsledky nedávného průzkumu ČSOB.

Šéfové amerických firem se ve velkém zbavují akcií. Letos už prodali podíly za 1,5 bilionu korun

Ředitelé a insideři z velkých amerických korporací se letos zbavili rekordního objemu akcií. Dohromady už tito vysoce postavení manažeři v roce 2021 prodali své vlastnické podíly ve firmách za 69 miliard dolarů, tedy přes 1,5 bilionu korun. To je o třicet procent více než loni, a dokonce o 79 procent více, než kolik činí průměr za posledních deset let. Vyplývá to z dat výzkumné internetové platformy Verity.

Energetické firmy musejí na miliardovou provozní podporu dál čekat. Možná i rok

Dalšímu rozvoji obnovitelných zdrojů v Česku má pomoci provozní podpora v řádu miliard korun, ale je zřejmé, že ani v lednu neodstartuje. Končící vláda Andreje Babiše (ANO) sice stihla schválit nezbytnou novelu zákona o podporovaných zdrojích, vypsání příslušných vyhlášek už ale nechá na nové vládě. Ta nemá šanci dokončit legislativní proces do konce roku.

PPF koupila v USA parcely o rozloze tří Václaváků. S nimi obří kancelářský komplex

Investiční skupina PPF rodiny Kellnerových uskutečnila další velkou akvizici v USA. Prostřednictvím své realitní divize PPF Real Estate Holding koupila administrativní komplex SouthPark Center v Orlandu na Floridě. Transakce za 315 milionů dolarů (přes sedm miliard korun) zahrnuje deset kancelářských budov a celkem 12,5 hektaru pozemků, na kterých je možné stavět další komerční budovy. Společnost tak pokračuje ve své expanzi do Spojených států, v jejímž rámci již do amerických komerčních realit investovala miliardy korun.

I Muskově Tesle dokážeme leccos prodat, věří šéf Motoru Jikov Miroslav Dvořák

Český automobilový průmysl se chystá na nástup elektromobility. Pokud by ovšem transformace proběhla tak rychle, jak navrhuje Evropská komise, řada firem by přišla o všechno, varuje spolumajitel strojírenského holdingu Motor Jikov Miroslav Dvořák. „Kdyby nám dnes řekli, že za deset let pojedeme jen v elektromobilech, tak by náš byznys zhubl na polovinu. Ze dvou miliard na jednu. Propustil bych polovinu z 850 zaměstnanců,“ říká. Podnik se proto začíná soustředit na díly nezávislé na druhu paliva a věří, že i americké Tesle dokáže leccos dodat.

Krize s čipy setrvává. Škoda Auto nestihne do konce roku vyrobit až dvacet tisíc aut

Mladoboleslavské automobilce se daří redukovat počet nevyrobených automobilů kvůli chybějícím komponentům. Složitá situace s nedostatkem čipů však ještě několik měsíců setrvá.

PPF uvažuje o stažení Home Creditu ze slabých trhů. Posílit chce v zemích, kde vidí potenciál

Investiční skupina PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů, uvedla dnes v rozhovoru s agenturou Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Dakar 2022: na rallye v saúdskoarabských dunách sází Tatra, ČT i bohatí byznysmeni

Pandemii navzdory. Kola kamionů, motorek, bugin i veteránů znovu rozvíří nejen zrnka pouštního písku, ale i velký byznys. Nejambicióznější týmy utratí za závod v Saúdské Arábii v přepočtu miliardy korun. Ne kvůli peněžité výhře, ale globálnímu renomé. Neméně tvrdý boj jako závodníci na trati svedou v honu o prestiž a sledovanost sponzoři a televize - včetně ČT. I to bude Dakar 2022. Vypukne brzy - s prvním dnem příštího roku.

Fond Rockaway Blockchain poprvé investuje přes sto milionů. Vsadil na amerického jednorožce

Fond Rockaway Blockchain Fund (RBF) postupně zvyšuje své sázky a nyní poprvé investoval v devíticiferné sumě. Do amerického startupu 1inch, který nyní od investorů získal v přepočtu bezmála čtyři miliardy korun, poslal zhruba 112 milionů korun. Spolu s ním peníze do firmy vložilo dalších zhruba 50 investorů, kteří tím mladou technologickou firmu ocenili na 2,25 miliardy dolarů. Dolarovým jednorožcem, tedy firmou s hodnotou přes miliardu dolarů, už je 1Inch od loňského investičního kola.

Babišův Hartenberg prodává menšinu v síti klinik FutureLife. Vyjde na miliardy

Investiční skupina Hartenberg ze svěřenského fondu končícího premiéra Andreje Babiše (ANO) dokončuje jednu ze svých největších divestic. Do konce roku chce prodat až 45procentní podíl v síti reprodukčních klinik FutureLife, a to za jednotky miliard korun. Deníku E15 to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje.

Čtvrt milionu lidí žádá částečný úvazek. To se nám nevyplatí, argumentují firmy

Zatímco nezaměstnanost v Česku se drží na historickém minimu a firmy se přetahují o každého uchazeče, je tu početná skupina lidí v produktivním věku, kterou zaměstnavatelé téměř opomíjejí. „Máme nevyužitou zálohu přinejmenším 200 tisíc až 250 tisíc studentů, lidí v předdůchodovém věku a zejména rodičů malých dětí, kteří mají zájem o práci, ale ne na plný úvazek,“ odhaduje hlavní analytik náborové společnosti LMC Tomáš Ervín Dombrovský.